Openbaar Ministerie

Benoeming nieuwe procureur-generaal

Han Moraal
Den Haag, 16 maart 2007

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met de voordracht van mr. H.J. Moraal MPA voor de benoeming tot lid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) per 1 april 2007. Mr. Moraal is momenteel Hoofdofficier van Justitie bij het arrondissementsparket Den Haag.

Mr. Moraal (50) volgde een opleiding Nederlands Recht, specialisatie strafrecht aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Ook volgde de heer Moraal een postdoctorale opleiding Management Publieke Sector aan de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur Den Haag.

In 1987 is de heer Moraal zijn loopbaan bij het Openbaar Ministerie begonnen als Substituut Officier van Justitie te Rotterdam. Van juli 1988 tot begin 1994 werkte hij als Officier van Justitie in het arrondissement Rotterdam. Van februari 1994 tot maart 1996 was de heer Moraal arrondissementsofficier van Justitie 1^e klasse in Zwolle. Van maart 1996 tot november 1998 werd hij fungerend hoofdofficier van Justitie voor de politieregio Flevoland. Van november 1998 tot november 2003 werkte hij als Hoofdofficier van Justitie bij het arrondissementsparket te Groningen. Sinds november 2003 bekleedt de heer Moraal dezelfde functie in Den Haag.

Met de komst van mr. Moraal zal het College van procureurs-generaal per 1 april 2007 bestaan uit 5 personen, te weten mr. H.N. Brouwer (voorzitter), mr. H.J. Bolhaar, mr. H.W. Samson-Geerlings, mr. H.A. van Brummen en mr. H.J. Moraal. Laatstgenoemde volgt hiermee mr. H.AE. Uniken Venema op, die per 1 april 2007 zijn functie bij het College van procureurs-generaal neerlegt.