Siemens

Persbericht

0703.909

Den Haag, vrijdag 16 maart 2007

Siemens presenteert nieuwe radar-niveautransmitter voor detectie van vaste stoffen onder moeilijke omstandigheden

Siemens heeft met de Sitrans LR 460 een nieuwe transmitter op de markt gebracht voor niveaumeting met radar. Het instrument maakt gebruik van een 24 GHz-signaal dat continu in frequentie wordt gemoduleerd (het FMCW-principe). De meting functioneert met Process Intelligence, waarbij het echosignaal op intelligente manier wordt verwerkt. Dit is gebaseerd op een ontwikkeling bij de Sitrans LR 400-serie. Dankzij deze vernieuwingen is de Sitrans LR 460 bij uitstek geschikt voor toepassingen waarbij veel stofvorming optreedt, hoge temperaturen en de meting over afstanden tot 100 m moet kunnen plaatsvinden. Het instrument kan probleemloos de meeste vaste stoffen meten waaronder cementpoeder, vliegas, gips, graankorrels en gemalen graan en plastics.

Het toegepaste Process Intelligence is gebaseerd op de softwarematige analyse van het echosignaal, dat door het materiaal wordt weerkaatst. Process Intelligence is afgeleid van de gepatenteerde Sonic Intelligence-echobewerking, dat in ultrasone apparatuur bij meer dan 500.000 toepassingen in bedrijf is. Voor toepassing bij de radar-niveautransmitter Sitrans LR 460 zijn het meetcircuit en de antenneconstructie compleet opnieuw ontwikkeld. De combinatie van deze vernieuwingen maakt de Sitrans LR 460 geschikt voor betrouwbare meting bij het detecteren in lastige toepassingen.

De Sitrans LR 460 is bijzonder eenvoudig in bedrijf te stellen. Hiervoor is de Quick Start Wizard ontwikkeld om het instrument op locatie in te regelen. Voor het programmeren kan men gebruik maken van een handbediend apparaat met infrarode signaaloverdracht. Het programmeren is eenvoudig, te meer omdat men dit kan uitvoeren zonder het afsluitdeksel te openen. De gebruiker kan de gegevens bij het inregelen aflezen op het alfanumerieke display. De Sitrans LR 460 is ook op afstand in te stellen met Simatic PDM, het standaard engineeringspakket van Siemens voor instrumentatie.

Na het inbedrijfstellen verwerkt Process Intelligence ook automatisch de veranderingen bij de signaalverwerking. Een voorbeeld is een wijziging in de materiaalligging bij vullen of legen van een silo. Het meetresultaat is reproduceerbaar, constant en heeft een betrouwbare meetnauwkeurigheid ten aanzien van het gemeten materiaal bij bedrijf, tijdens het laden of bij het vullen, waarbij een hoge mate van stofvorming optreedt.

Het instrument heeft een nieuw ontwikkeld antennesysteem waarvan de verliezen laag zijn en de signaalversterkingsfactor is verbeterd. Hierdoor is de signaal/ruisverhouding meer dan 20 dB beter dan bij de bestaande Sitrans LR 400. De innovatieve ontwikkeling maakt het detecteren mogelijk van materiaal met een zeer lage diëlektrische constante en een meting over grote afstand. Een kleine hoornvormige antenne met slechts 100 mm diameter maakt de toepassing van een grote, parabolische schijf overbodig.

Het nieuwe instrument heeft een ingebouwde Easy Aimer waarmee de gebruiker het apparaat gemakkelijk kan plaatsen en uitrichten. Men kan de transmitter heel nauwkeurig opstellen waarbij rekening wordt gehouden met het verloop van het materiaaloppervlak. Op die manier kan men de kwaliteit van het ontvangstsignaal volledig optimaliseren. De elektrische aansluitingen zijn uitgevoerd met solide schroefverbindingen. Hierdoor is het aansluiten en het bedraden eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Mark Dirven, Siemens Industry
Tel: (070) 333 2293
E-mail: mark.dirven@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry