Partij van de Arbeid

Afspraken over huurbeleid

16-03-2007 05:40

De ministerraad heeft definitief besloten dat per 1 juli 2007 de huren met slechts het inflatiecijfer mogen stijgen. Dit betekent dat een huurverhoging van maximaal 1,1 procent. Het besluit volgt op een voorstel van minister Ella Vogelaar (PvdA) voor Wonen, Wijken en Integratie.

In het regeerakkoord was al opgenomen dat het wetsvoorstel Huurliberalisatie van het vorige kabinet werd ingetrokken en dat de stijging van de huren gekoppeld zou worden aan de inflatie. Nu is ook in een besluit van ministerraad vastgelegd dat per 1 juli 2007 de huren met slechts het inflatiecijfer mogen stijgen. Dit komt erop neer dat de huren met maximaal 1,1 procent omhoog mogen gaan, de laagste huurverhoging in 25 jaar.

De PvdA heeft altijd grote problemen gehad met de huurliberalisering waarbij de huurprijzen van 20 procent van de huurwoningen vrijgegeven zouden worden.

Woordvoerder voor de PvdA in de Tweede Kamer, Staf Depla: De PvdA heeft zich in de oppositie verzet tegen de huurliberalisering. De huren zouden voor veel woningen hard gaan stijgen. Dit leidt niet tot het bouwen van meer woningen waardoor het probleem van het woningtekort niet wordt opgelost.

Depla is dan ook blij met het kabinetsbesluit: De PvdA maakt haar beloftes waar. De huren zullen nu niet met 3,6 tot 4,1 procent gaan stijgen, maar met 1,1 procent.