Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 16 maart 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering wijzigt de manier van samenstellen van het Auditcomité van de Vlaamse Administratie en de vergoedingen aan de leden. Het Auditcomité bestaat vanaf nu uit twee leden van de Vlaamse Regering of de door hen aangeduide vertegenwoordigers, vijf onafhankelijke deskundigen en twee vertegenwoordigers van de beleidsdomeinen. Door de aanpassing van de vergoedingsregeling ontvangen nu niet enkel de onafhankelijke deskundigen een vergoeding, maar alle leden. De Vlaamse Regering duidt meteen ook de leden van het Audticomité aan.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In artikel 40 van het decreet van 30 juni 2006 met de bepalingen tot begeleiding en aanpassing van de begroting 2006 zijn terugvorderbare voorschotten bevestigd voor drie fokkersverenigingen: de vzw Vlaams Fokkerijcentrum, de vzw Vlaamse Rundveeteelt Vereniging en de vzw Vlaams Varkensstamboek. De verenigingen mogen het terugvorderbare voorschot uitsluitend aanwenden voor een aantal specifieke opdrachten. De Vlaamse Regering stelt nu, na advies van de Raad van State, definitief een procedure vast voor de eventuele toekenning van terugvorderbare voorschotten aan andere erkende verenigingen of voor de wijziging van terugvorderbare voorschotten aan de drie eerder genoemde verenigingen.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Georges Monard wordt als bijzonder commissaris belast met de leiding over het project van N-niveau ' Verkeersslachtoffers'. In die functie verdedigt hij de rechten en behartigt de belangen van verkeersslachtoffers.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Eind oktober 2003 besliste de Vlaamse Regering tot oprichting van het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie vzw (IBBT). De doelstelling van het IBBT is het verstevigen van de competitieve positie en uitstraling van Vlaanderen op het vlak van informatie- en communicatietechnologie en meer in het bijzonder breedbandcommunicatie. Daarbij wordt gestreefd naar het vormen van competent menselijk kapitaal en het verrichten van grensverleggend strategisch onderzoek. De beleidsbrief 2007 voorziet in de toevoeging van een horizontale expertise met betrekking tot beeldverwerking. Die uitbreiding van de onderzoeksactiviteiten wordt nu door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Hiervoor wordt een bedrag van 4,2 miljoen euro gereserveerd. De Vlaamse Regering keurt meteen ook de beheersovereenkomst voor de periode 2007-2011 met de vzw IBBT goed evenals het Good Governance Charter voor de Strategische Onderzoekscentra.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de toepassing van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse Regering 1,72 miljoen euro ecologiesteun toe aan de nv Agio Holland Cigar Company in Geel.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing van het Vlaamse overheidsapparaat keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed tot coördinatie van de regelgeving voor de werking van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO). Het VLAO neemt een gedeelte van de taken van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen over. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de SERV en van de VlOR en na onderhandelingen met alle betrokken actoren hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet over het volwassenenonderwijs. Het is een niveaudecreet dat de verschillende aspecten van het volwassenenonderwijs, zoals erkend en gefinancierd of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, regelt. Het gaat hierbij om volgende aspecten van het onderwijsniveau: instellingen, onderwijsaanbod en certificering, toelatingsvoorwaarden, personeel, kwaliteitszorg en cursisten. Het voorziet onder meer in de nodige aanpassingen op het vlak van financiering en organisatie en wil het volwassenenonderwijs een duidelijke opdracht geven om zich op die manier beter te positioneren binnen het 'levenslang leren'. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Vanuit de praktijk blijkt dat tijdens het lokale overleg over kinderopvang naast de uitbouw en organisatie van de buitenschoolse opvang ook andere deelvormen aan bod komen, zoals dagopvang, flexibele opvang, opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte, enzovoort. De Vlaamse Regering keurde begin december 2005 een besluit principieel goed dat lokale besturen wil stimuleren om te komen tot een kwalitatief en geïntegreerd beleid voor kinderopvang, afgestemd op de lokale situatie. Tegelijk moet de nieuwe regelgeving het lokaal overleg beter verankeren in de gemeente en worden de bevoegdheden ervan uitgebreid naar het gehele terrein van de kinderopvang. De Raad van State oordeelde dat het besluit geen rechtsgrond had. Daarop werd een aanpassing aan het oprichtingsdecreet van het IVA Kind en Gezin eind december vorig jaar door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het besluit werd nu aan het gewijzigde decreet aangepast. Het wordt nu opnieuw voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Karel Henderickx, afdelingshoofd gemeenschapinstellingen bij het Agentschap Jongerenwelzijn, wordt algemeen directeur ad interim bij datzelfde agentschap.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Om de controle op de boekhouding van het Vlaams Zorgfonds te vervolledigen wordt, na beoordeling van de verschillende offertes, de firma Deloitte aangesteld als bedrijfsrevisor. Piet Demeester, vertegenwoordiger van de firma Deloitte, wordt aangesteld als commissaris bij het IVA Vlaams Zorgfonds.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op de verwerking van het advies van de Raad van State, van Vlacoro, van de Provincieraad West-Vlaanderen en van een bezwaar beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf Belgomilk in Langemark-Poelkapelle', voorlopig vastgesteld op 9 juni 2006, te verlengen met zestig dagen. De Vlaamse Regering keurt wel meteen principieel de definitieve vaststelling van het GRUP goed. Ook dat besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering draagt drie leden voor voor de algemene vergadering van de vzw Jint, coördinatieorgaan voor internationale jongerenwerking: Riet Plevoets, Hilde Van Dyck en Jan Vanhee.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Gezien er een algemene Vlaamse regeling wordt uitgewerkt voor alle risicovechtsporten wordt de verouderde regelgeving voor de bokssport, na advies van de Raad van State, definitief afgeschaft.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering wjizigt het besluit over de Nationionale Commissie voor de Rechten van het Kind, zodat de voorzitter van de commissie een vergoeding krijgt die overeenstemt met weddenschaal 1 van de managementfunctie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de huisvesting van de Vlaamse vertegenwoordiging in het Poolse Warschau zal de bevoegde minister een huurcontract onderhandelen en ondertekenen voor kantoorruimte in het Dom Dochdowy-pand.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de reorganisatie van de Vlaamse overheid (BBB) wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft de integratie van de administratieve loopbaan en het geldelijk statuut. De wijziging heeft tot doel de loopbaan- en beloningsbepalingen uit de bestaande statuten te harmoniseren en te integreren in de tekst van het raamstatuut, zodat de oude statuten kunnen worden opgeheven. Daarbij werd zoveel mogelijk uitgegaan van een status-quo, weliswaar aangepast aan de nieuwe structuren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Met het oog op onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties én onder voorbehoud van het akkoord van de federale ministerraad wijzigt de Vlaamse Regering princpieel het Vlaams personeelsstatuut (VPS) van 13 januari 2006 voor wat betreft de mogelijkheden tot het nemen van loopbaanonderbreking. Deze wijzigingen zijn nodig om de betrokken reglementering in overeenstemming te brengen met de in het VPS gecreëerde mogelijkheid tot het verrichten van een statutaire stage met deeltijdse prestaties, en met het oog op de uitvoering van sectorale akkoorden die met de representatieve vakorganisaties werden afgesloten. Na de onderhandelingen wordt over dit wijzigingsbesluit ook het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het gewijzigde samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten over de uitvoering en de financiering van de bodemsanering van tankstations. Het beoogt een verbeterde werking van het Bodemsaneringsfonds voor Tankstations (BOFAS). Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met twee voorontwerpen van koninklijk besluit over de luchtverontreiniging door (binnen-)schepen en de vermindering van het zwavelgehalte van sommige scheepsbrandstoffen. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed met diverse bepalingen over leefmilieu, energie en openbare werken. Met dit decreet worden een reeks verbeteringen doorgevoerd aan diverse decreten die deze beleidsdomeinen aanbelangen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de subsidieregeling van de stadsvernieuwingsprojecten. Naast een aantal formele zaken is de belangrijkste wijziging dat  het jureringstraject wordt gewijzigd ten opzichte van de vorige periode,  zodat groepen van dossiers met verschillende snelheden voorbereid en goedgekeurd kunnen worden. In de eerste fase zal de Vlaamse Regering de 'shortlist' met alle verder uit te werken projecten voor meerdere jaren goedkeuren. In het eerste jaar kan dan al een eerste groep van projecten definitief goedgekeurd worden. De andere projecten - afhankelijk van hun ontwikkelingsritme - in de volgende jaren. De versoepeling van de procedure ligt ook in de lijn van het regeerakkoord dat pleit voor doeltreffend, samenhangend en klantgericht overheidsoptreden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Met het oog op het bevorderen van een meer evenwichtige participatie van vrouwen en mannen in de advies- en bestuursorganen van de Vlaamse overheid, zet de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het licht op groen voor een ontwerpdecreet dat twee vroegere decreten uit 1997 en 1999 bundelt en stroomlijnt. Het principe blijft dat ten hoogste twee derde van de stemgerechtigde leden van een advies- of bestuursorgaan van hetzelfde geslacht mag zijn. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.