Nederlandse Vereniging van Journalisten

Internationale actiedag voor
meer vrijheid op Cuba
(13 mrt 2007)
i
Op zondag 18 maart organiseert IKV Pax Christi, samen met de andere deelnemers van het Cuba Platform, een drietal activiteiten te Utrecht, om aandacht te vragen voor de repressie en censuur op Cuba. Het is die dag exact vier jaar geleden dat de Cubaanse regering een arrestatiegolf startte, waarbij 75 schrijvers, journalisten, vakbondsleiders en mensenrechtenactivisten werden opgepakt. Zij kregen gevangenisstraffen tot wel 28 jaar opgelegd.


1. In een kerkdienst in de Janskerk (11.00 tot 12.30 uur) zal speciale aandacht zijn voor de Cubaanse gevangenen en de Damas de Blanco (Dames in het Wit) - dit zijn de echtgenotes van de gevangenen, die iedere zondag een stille tocht door de straten van Havana houden.
2. Uit solidariteit met de Damas volgt daarop een korte tocht door Utrecht, welke om 13.00 uur start op het Janskerkhof.
3. De dag wordt afgesloten in café Florin met een debat van 14.00 tot 15.30 uur, over de toekomst van Cuba en de rol die Nederland en Europa kunnen spelen in een democratische transitie.

Cuba gaat gebukt onder een totalitair regime. De mensenrechten worden er met voeten getreden. Zo bestaat er in Cuba geen vrijheid van meningsuiting, is er geen onafhankelijk rechtssysteem, geen persvrijheid, geen vrijheid van vergadering en zijn onafhankelijke vakbonden en maatschappelijke organisaties verboden. Met de arrestatiegolf van maart 2003 werd de vreedzame democratische oppositie in Cuba in één klap monddood gemaakt. Sindsdien worden in Europese steden jaarlijks activiteiten georganiseerd, om stil te staan bij de Cubaanse problematiek.

De kerkdienst van de EUG oecumenische studentengemeente Utrecht wordt voorbereid in samenwerking met het Cuba Platform (IKV Pax Christi, CNV, NVJ, Amnesty International, CLAT-Nederland, Cuba Futuro en Glasnost in Cuba).
Het debat in café Florin (Nobelstraat 2-4, Utrecht) wordt voorgezeten door journalist Jan Donkers. In het panel nemen plaats: Kathleen Ferrier (CDA, Tweede Kamer), Ewout Irrgang (SP, Tweede Kamer), René Paas (voorzitter CNV) en Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba). Toegang gratis.