rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht

Prins van oranje spreker bij jaarvergadering ontwikkelingsbank latijns-amerika en cariben

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt zondag 18 maart in Guatemala-Stad een toespraak tijdens de jaarvergadering van de Inter-American Development Bank. Als voorzitter van de VN-adviesgroep voor water en sanitatie roept hij de 47 aandeelhoudende landen van de IDB op werk te maken van de millenniumdoelstellingen van de VN op dat gebied. 55 miljoen van de 550 miljoen mensen in deze landen hebben geen toegang tot schoon water, 145 miljoen mensen beschikken niet over riolering.

De IDB is de ontwikkelingsbank voor Latijns-Amerika en de Cariben. Komend weekend en begin volgende week is in Guatemala de jaarvergadering. Zondag begint het formele deel met de Special Governors' meeting, een plenaire bijeenkomst van de hoogste vertegenwoordigers van de aandeelhoudende landen, onder wie veel ministers. Daar houdt de Prins zijn toespraak.

De IDB-president, Luis Alberto Moreno, ziet het opvoeren van de investeringen op het gebied van water en sanitatie als een van de hoogste prioriteiten van de IDB. Hij nodigde de Prins uit om, als autoriteit van buiten, de governors enthousiast te maken voor het onderwerp.

IDB-leningen aan de watersector lagen het afgelopen jaar rond 400 miljoen dollar. De Bank wil het aantal leningen in snel tempo opschroeven en in 2011 terug zijn op het oude niveau van 1 miljard dollar. Reden voor deze keuze is dat in deze regio nog grote problemen zijn met toegang tot water en riolering. In landen als Belize, Bolivia, Nicaragua en Haïti ligt het percentage voor toegang tot vooral riolering ver onder het gemiddelde. Daarnaast hebben veel mensen niet continu toegang tot water of water dat voldoet aan kwaliteitsnormen.

Nederland stelde in 2003 voor een periode van zes jaar 10 miljoen dollar ter beschikking aan de IDB voor technische assistentie en capaciteitsopbouw op het gebied van waterbeheer.

De Prins van Oranje is sinds december vorig jaar voorzitter van de UN Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation. Deze adviesgroep zet zich in voor praktische maatregelen op het gebied van water en sanitatie die verwerkelijking van de millenniumdoelstellingen mogelijk maken: in 2015 1,6 miljard meer mensen toegang tot sanitaire voorzieningen en 1,1 miljard tot schoon drinkwater.

Noot voor redacties (