Erasmus Universiteit Rotterdam

De kruisbestuiving tussen science fiction en computertechnologie

In de wereld van de computertechnologie lopen feit en fictie veel in elkaar over. Zo bleek William Gibsons cyberspace een grote inspiratiebron voor ontwikkelaars van computerspellen en internetwerelden als World of Warcraft en Second Life. Het onderzoeksteam van het NWO-project Cyberspace Salvations van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden organiseert samen met internet provider Xs4all en Waag Society een symposium van drie avonden over de wisselwerking tussen science fiction en de ontwikkeling van de computertechnologie. De eerste bijeenkomst over Science fiction Science faction is op woensdag 21 maart 2007.

Midden jaren tachtig nam de opkomst van digitale technologie een enorme vlucht. Het zou de wereld drastisch gaan veranderen, dat was duidelijk. Alleen, niemand wist hoe. In zijn science fiction roman Neuromancer (1984) introduceerde William Gibson het begrip cyberspace, een onaardse ruimte die werd ontsloten door computernetwerken. De toekomstvisie van Gibson en andere cyberpunk schrijvers als Bruce Sterling en Rudy Rucker inspireerde ontwikkelaars van computers, het internet en computerspellen zoals World of Warcraft en Second Life. Op hun beurt inspireerden deze technologische producten de schrijvers van science fiction.

Tijdens het symposium Science fiction Science faction gaan prominente ontwerpers van virtuele werelden, cyberpunk schrijvers en de oprichter van een cyberculture magazine in gesprek met sociale wetenschappers en het publiek. Het centrale thema is de kruisbestuiving tussen science fiction en `science faction': hoe deze vooraf ging aan de digitale wereld van vandaag en vorm kan geven aan nieuwe technologie in de toekomst.

Sprekers:
21 maart: Bruce Sterling (VS) (science fiction schrijver, ontwerp visionair) en
prof. P. Pels (NL) (Antropologie, Universiteit Leiden); moderator: Sally Wyatt (Virtual Knowledge Studio, voorzitter van de European Association for the Study of Science and Technology) 11 april: Rudy Rucker (VS) (science fiction schrijver, wiskunde professor) en
RU Sirius (VS) (oprichter cyberculture magazine `Mondo 2000'); Moderator: Giselinde Kuipers (NL) (socioloog, Universiteit van Amsterdam)
2 mei: Brenda Laurel (VS) (virtuele wereld en games ontwerper) en Bruce Damer and Galen Brandt (VS) (virtuele wereld ontwerpers en performers); Moderator: Christian van 't Hof (NL) (Rathenau Instituut)