Gemeente Beek


Feestelijke afsluiting inburgering in Beek

Beek, 8 maart 2007

Woensdag 21 maart 2007 is een feestelijke dag voor een aantal nieuwe inwoners van de gemeente Beek. Op die dag ontvangen 5 nieuwkomers, mensen die uit een ander land naar Nederland komen, uit handen van burgemeester Armand Cremers hun WIN-certificaat (Wet Inburgering Nieuwkomers), een bewijs dat zij het inburgeringsprogramma met goed gevolg hebben doorlopen. De uitreiking start om 16.00 uur in het gemeentehuis.

Deelname aan het inburgeringsprogramma is verplicht. Vanaf 30 september 1998 geldt de Wet Inburgering Nieuwkomers, die dit programma als eis stelt. In ruwweg een jaar tijd worden vreemdelingen wegwijs gemaakt in de Nederlandse samenleving. Onderdelen in het programma zijn; Nederlandse taal, maatschappelijke en beroepenoriëntatie. De inburgering wordt afgesloten met een toets of (staats)examen. De deelnemer ontvangt een certificaat van Leeuwenborgh Opleidingen met een lijst van behaalde resultaten. De gemeente reikt nu voor de achtste maal de officiële certificaten uit.

Het inburgeringsbeleid is erop gericht nieuwkomers de eerste stap aan te bieden die leidt tot zelfstandig deelnemen aan de maatschappij: door inburgering worden nieuwkomers in staat gesteld aansluiting te vinden bij het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Het resultaat van de inburgering kan zijn, dat personen graag de Nederlandse nationaliteit willen verkrijgen en een verzoek hiertoe indienen. De uiteindelijke naturalisatie moet men in juridische zin zien als het sluitstuk van integratie: als kroon op het werk verwerft men het volwaardig Nederlands burgerschap.