Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Steeds meer overheidsorganisaties gaan over op proefdiervrij schoonmaken: Gouden Plumeau 2007 gaat naar
het Waterschap Zeeuwse Eilanden

Den Haag, 14 maart 2007
De 21e maart is het begin van de lente en voor velen het traditionele moment voor de grote schoonmaak. Daarom vraagt de Vereniging Proefdiervrij deze dag aandacht voor duurzaam proefdiervrij schoonmaken. Alle gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland ontvangen op 21 maart een oproep om over te gaan tot het gebruik van proefdiervrije schoonmaak- en cosmeticaproducten zoals zeep. De gemeente Den Haag was één van de gemeentes die reeds het goede voorbeeld gaven. Onze persoonlijke schoonmaakploeg roept in Middelburg de bestuurders van de provincie en de gemeente Middelburg met een ludieke petitie op om dit goede voorbeeld te volgen. Aan het Waterschap Zeeuwse Eilanden reiken zij de Gouden Plumeau 2007 uit, als onderscheiding voor de proefdierschoonste overheidsorganisatie.

Het Waterschap Zeeuwse Eilanden ontvangt de Gouden Plumeau 2007 van Proefdiervrij omdat hun schoonmaakmiddelen niet op proefdieren worden getest. Hiermee geeft het waterschap voor de vele andere overheidsorganisaties binnen en buiten Zeeland het goede voorbeeld. De Proefdiervrij Schoonmaakploeg bezoekt in Middelburg ook het gemeentehuis en het provinciehuis. Daarnaast wordt de prestigieuze Roosevelt Academy bezocht. Ook onderwijsinstellingen kunnen bewust kiezen voor een duurzaam proefdiervrij schoonmaakbeleid. Alle andere gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland ontvangen per post een oproep een bewuste proefdiervrije keuze voor hun schoonmaakmiddelen te maken. Bij deze brief is een korte handleiding gevoegd hoe overheidorganisaties proefdiervrij schoonmaken in hun aanbestedingstraject kunnen implementeren.

Balkenende
Vorig jaar bezocht de 'schoonmaakploeg' van Proefdiervrij de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag en de Tweede Kamer. Alle gemeenten, provincies en ministeries ontvingen een algemene oproep van Proefdiervrij om proefdiervrij schoon te maken. Behalve minister-president Balkenende lieten ook diverse gemeenten weten dat zij ermee aan de slag gingen om voortaan proefdiervrij schoon te (laten) maken. "Overheidsorganisaties nemen langzamerhand hun verantwoordelijkheid om duurzaam in te kopen en daar horen proefdiervrije schoonmaakmiddelen bij. Met de uitreiking van de Gouden Plumeau laten wij zien dat dit mogelijk is", aldus Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij.