Universiteit van Amsterdam

Niek Urbanus herbenoemd tot voorzitter Raad van Toezicht UvA

Gepubliceerd op 21 maart 2007

Prof. dr. N.A.M. Urbanus is per 1 maart 2007 voor een periode van vier jaar herbenoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam. Het is Urbanus' tweede termijn als voorzitter.

De Raad van Toezicht benoemt de leden van het College van Bestuur, ziet toe op het universitaire beleid op hoofdlijnen en staat het College van Bestuur met raad bij. De leden van de raad worden door de minister van OCenW voor maximaal vier jaar benoemd. Zij zijn verantwoording schuldig aan de minister. De Raad van Toezicht van de UvA bestaat verder uit drs. A. Baan, mw. mr. I. Brakman en ir. J.H.M. Lindenbergh.

Niek Urbanus (1943) werd in 2003 voor het eerst benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de UvA. Van 1994 tot 2001 was hij decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC-UvA. Urbanus promoveerde in 1974 aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA, waar hij zijn carrière voortzette als wetenschappelijk medewerker. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Keel-, neus- en oorheelkunde, en in 1988 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis bij de Universiteit van Amsterdam (AZUA).

In het kader van de intensieve samenwerking tussen UvA en HvA is Urbanus tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van de HvA.