Gemeente Castricum

Planschade Gouden Stulp

Planschade Gouden Stulp

In mei heeft de gemeente twaalf schadeclaims ontvangen van omwonenden van het bouwplan de Gouden Stulp. De gemeente heeft deze claims voorgelegd aan een onafhankelijk bureau, Sargas Planschadeadvies. Sargas heeft de claims beoordeeld en komt tot de conclusie dat tien van de twaalf ingediende verzoeken tot planschade moeten worden afgewezen. In het kort komt het er op neer, dat het bestemmingsplan Dorpskom 1980 zo geformuleerd is, dat er een veel nadeligere invulling van het terrein mogelijk is, dan de manier waarop het nu ingevuld wordt. Het college van burgemeester en wethouders heeft conform het advies van Sargas besloten.

In het algemeen wordt slechts planschade toegekend wanneer door nieuwe planologische ontwikkelingen de waarde van eigendom wordt beïnvloed. Dit wordt vergeleken met de (bouw)mogelijkheden die in de oude planologische situatie al aanwezig zijn. Op de locatie waar de Gouden Stulp nu wordt gebouwd waren al bouwmogelijkheden aanwezig, waardoor in de meeste gevallen de planschade is afgewezen. Dat het terrein hiervoor braak lag, is voor die beoordeling niet relevant

Over de interpretatie van het begrip planologische maximale invulling bestaat uitgebreide en consistente jurisprudentie. Sargas heeft deze toegepast en is tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is van planologisch nadeel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Gemeente Castricum, sectie communicatie
drs. Peter Rozenbeek
0251 661 361
peterrozenbeek@castricum.nl