Gemeente Dinkelland

PERSBERICHT

Datum: 21 maart 2007

Gemeente verleent medewerking aan project 'lekenhulpverlening met AED'

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland gaat medewerking verlenen aan het project 'lekenhulpverlening met AED' van de Ambulance Oost.

Toelichting

De Ambulance Oost is een project gestart met als doel een goed netwerk te implementeren van AED's (automatische externe defibrillatoren) in Twente, een netwerk van gebruikers van AED's en personen die in staat zijn te reanimeren. Het project dat hiervoor is opgestart is 'lekenhulpverlening Platteland'. Ambulance Oost vraagt gemeenten deel te nemen aan dit project door een lokaal aanspreekpunt te leveren.

Ambulance Oost heeft dit project opgestart om de groeiende vraag naar begeleiding en financiering van initiatieven te stroomlijnen. Dit zijn vaak initiatieven om BLS-trainingen (Basis Life Support) te geven en om AED's met bijbehorende training aan te schaffen. Per aangeschafte AED moeten ongeveer 16 personen getraind worden.

Ambulance Oost financiert per kern de opleiding voor 1 AED (45 BLS cursisten en 16 AED cursisten). Daarnaast brengt Ambulance Oost alle AED's en vrijwilligers in kaart. Dit is van belang om per kern een goed alarmeringssysteem op te zetten. Het hele project duurt voor een periode van 3 jaar. De opleidingen zullen na deze 3 jaar door de inwoners van de kern zelf bekostigd moeten worden. De aanschaf van de AED's is niet meegenomen in de subsidie van Ambulance Oost.

Wethouder Rob Engbers: "Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskansen van een slachtoffer bij toepassing van een AED aanzienlijk toenemen. De gemeente Dinkelland wil dan ook graag initiatieven vanuit de verschillende kernen ondersteunen door faciliterend op te treden. De beleidsmedewerker volksgezondheid zal als aanspreekpunt fungeren. Van belang is dat de initiatieven vanuit de gemeenschap zelf komen en ook zelf gefinancierd worden, om zo de betrokkenheid te vergroten. De gemeente Dinkelland zal dan ook geen subsidie verlenen voor dit project."

"Het is aan de kernen zelf om financiën te vinden om AED's aan te schaffen en te onderhouden, maar ook vrijwilligers te werven die hiermee om kunnen gaan. Door het alleen aanschaffen van AED's creeer je schijnveiligheid. Er moeten voldoende mensen zijn die een opleiding BLS hebben gevolgd danwel met een AED om kunnen gaan", aldus wethouder Engbers.

Planning

Ambulance Oost zal eerst een inventarisatie maken van gemeenten die willen meedoen met dit project. Afhankelijk van hoeveel deelprojecten opgestart gaan worden, zal een planning worden gemaakt. Het project zal in ieder geval in 2007 van start gaan.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen wethouder de heer Engbers op telefoonnummer 0541-854154 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.

---- --