Agnietencollege uit Zwolle winnaar Les van het Jaar 2007

21.03.2007 / 15:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Anno

Anno

Lesvanhetjaar.JPG

Het Zwolse Agnietencollege (locatie Carolus Clusius) is de winnaar geworden van de Les van het Jaar 2007, de prijsvraag voor de beste en leukste geschiedenisles voor de onderbouw van het VMBO. Tijdens een spetterende slotmanifestatie in een volgepakte Stadshal van Theater & Congrescentrum De Flint in Amersfoort werd 'Een middeleeuwse stad' door een vak- en leerlingenjury uitgeroepen tot de beste geschiedenisles van 2007. Het Agnietencollege ging naar huis met een prijs van 5000 euro voor de vaksectie geschiedenis en een rapworkshop van K-liber4life voor klas VIP 1A van docente Jolanda Bosch. De tweede prijs, een bedrag van 4000 euro, werd gewonnen door ISW Oost (locatie Chrysantenstraat) uit Naaldwijk voor hun les 'Historisch Drieluik; Onderzoek naar de geschiedenis van mijn familie'. De derde prijs, ter waarde van 3000 euro, ging naar BC Broekhin uit Roermond voor de les 'Carnaval van vroeger tot nu.' Alle drie de lessen zullen gedidactiseerd worden door de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en digitaal beschikbaar worden gesteld.

De Slotmanifestatie

Tijdens de slotmanifestatie op dinsdagmiddag 20 maart kregen de vijf genomineerde scholen (naast de prijswinnaars waren dit De Fontein uit Bussum en het Dr. Nassaucollege uit Beilen) de gelegenheid in tien minuten hun lessen te presenteren. Deze presentaties werden theatraal omlijst door optredens van de Rotterdamse theatergroep Young Stage, die tevens de voorstelling 'Cla$h' speelde. Na het juryberaad, waarin de stem van de leerlingenjury het zwaarste woog, maakte presentator Floris Roubos de winnaars bekend, waarna zij uit handen van de leden van de leerlingenjury en Anno-directeur Chris Groeneveld de bokalen en de geldcheques ontvingen.

Een middeleeuwse stad

In de les 'Een middeleeuwse stad' organiseren en begeleiden de leerlingen van het Agnietencollege een middeleeuwse stadswandeling door Zwolle. Na een onderzoek naar de geschiedenis van de stad kruipen de leerlingen in de rol van historische inwoners van Zwolle. Zo vertellen zij aan ouders, familieleden en voorbijgangers over de geschiedenis van hun woonplaats. Deze opzet werd door de jury's enthousiast ontvangen: 'Door in een rol te kruipen komt de geschiedenis dichter bij jezelf te staan en leer je er meer van', aldus jurylid Marcella van de leerlingenjury en vakjuryvoorzitter James Kennedy.

Les van het Jaar

Anno wil jongeren in het VMBO enthousiast maken voor geschiedenis. Daarom loofde Anno dit jaar voor de tweede keer de prijs uit voor de beste geschiedenisles in het VMBO. Anno organiseert de Les van het Jaar in samenwerking met de Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland (VGN) en de SLO. In het najaar van 2007 start de derde editie van deze prijsvraag. Kijk voor meer informatie op www.lesvanhetjaar.nl

Dit is Anno

Anno is het promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis. Anno maakt geschiedenis toegankelijk voor een breed en nieuw publiek en het onderwijs, door inzet van evenementen en media. Want kennis van het verleden helpt je het heden beter te begrijpen. Kijk voor andere onderwijsprojecten van Anno op www.onderwijs.anno.nl