SGP


21 - 03 - 07 | SGP, VVD en ChristenUnie stellen vragen over benarde positie christelijke gemeenschappen in Kazachstan

In Kazachstan beginnen kleine christelijke gemeenschappen het steeds moeilijker te krijgen. De overheid treedt hard op en scherpt de wetten aan. SGP, VVD en ChristenUnie roepen de Nederlandse regering op tot actie en protest.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Voordewind (ChristenUnie) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag 1
Kent u het artikel âKazakhstan: The fight against terrorism and religious groups without registrationâ?

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat er momenteel in Kazachstan sprake is van een Operation Religious Extremism van overheidswege, en dat ook kleine, volstrekt ongevaarlijke christelijke groeperingen daardoor getroffen worden? Zo ja, hoe beoordeelt u dat optreden van de Kazachse overheid?

Vraag 3
Is het waar dat de regering van Kazachstan bezig is met het opstellen van een nieuwe religiewet, waarbij registratie-eisen voor religieuze gemeenschappen aangescherpt worden en met name de bepalingen voor kleine geloofsgemeenschappen zeer negatief uitwerken? In welk stadium van voorbereiding verkeert dit wetsvoorstel?

Vraag 4
Deelt u onze zorg ten aanzien van de ontwikkelingen in Kazachstan en zou u deze, gelet op de goede betrekkingen die Nederland met Kazachstan heeft , nadrukkelijk onder de aandacht van de Kazachse autoriteiten willen brengen, om zo een verbetering van de positie van kleine godsdienstige genootschappen na te streven? www.forum18.org, 28 februari 2007.
Zie
http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/landen,landenoverzichten/europa/ kazachstan.html
SGP, VVD en ChristenUnie stellen vragen over benarde positie christelijke gemeenschappen in Kazachstan