Ingezonden persbericht


Meppel, 14 maart 2007

PERSBERICHT

Downsyndroom en de multiculturele samenleving

Tweede Wereld Downsyndroomdag, 21 ­ 3 ­ 2007

Geachte redactie,

Stichting Downsyndroom zet de Nederlandse viering van de tweede Wereld Downsyndroomdag op 21 maart aanstaande geheel in het teken van Downsyndroom en de multiculturele samenleving. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Park Frederiksoord in Frederiksoord zal een discussie worden gevoerd tussen genodigden en deskundigen om te komen tot aanbevelingen voor de Nederlandse samenleving als geheel en de hulpverlening in het bijzonder over de integratie van allochtone kinderen met Downsyndroom. Deze aanbeveling zullen worden aangeboden aan vice-premier en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet.

Op initiatief van de Nederlandse Stichting Downsyndroom (SDS) heet de 21e dag van derde maand sinds vorig jaar Wereld Downsyndroomdag, World Down Syndrome Awareness Day. Die datum symboliseert het in drievoud aanwezig zijn van het 21e chromosoom als oorzaak van Downsyndroom. Aan deze kant van de aarde is het ook precies het begin van de lente. Zo kunnen op die dag met name de positieve aspecten van Downsyndroom wereldwijd breed onder de aandacht worden gebracht. De SDS wil Downsyndroom plaatsen in het licht van positieve ontwikkelingen, inclusie in de maatschappij en ontluikende mogelijkheden. En dat laatste is ook in ons land helaas nog steeds broodnodig. Want in de praktijk komt Downsyndroom in Nederland relatief zelden op een positieve manier in de media. De jaarlijkse publiciteitscampagne rond World Down Syndrome Awareness Day is bedoeld om daar verandering in te brengen.

Tegen die achtergrond zet de SDS dit jaar de schijnwerper op de situatie van allochtone kinderen met Downsyndroom en de gezinnen waarbinnen zij opgroeien in Nederland. Want het leven voor deze kinderen is vaak nog problematischer dan voor hun autochtone leeftijdsgenootjes.


1 > PAG 2

NL12 PSTB 0001 6517 23

NL40 RABO 0367 1084 45

BTW nr. NL0085.93.528.B.01 KvK Zwolle 41024149

Stichting Downsyndroom www.downsyndroom.nl

Van de kant van de hulpverlening krijgen wij niet mis te verstane signalen over het hoge percentage kinderen met Downsyndroom van allochtone ouders dat de kinderdagverblijven voor kinderen met een verstandelijke belemmering bevolkt en hoe ver deze kinderen, als groep gezien, achter lopen bij gemiddelde kinderen met Downsyndroom van doorsnee Nederlandse ouders.
De bedoelde gezinnen maken niet of nauwelijks gebruik van de specifieke medische voorzieningen en systematische ontwikkelingsstimulering, Early Intervention, terwijl mede als gevolg daarvan de golf van integratie in het reguliere onderwijs aan hen voorbij lijkt te gaan. De ouders maken niet of nauwelijks contact met en sluiten zich noch minder aan bij onze organisatie, terwijl een zeer hoog percentage van de doorsnee Nederlandse ouders van kinderen met Downsyndroom dat juist wel doet en daar ook heel veel voordeel van heeft. Dat zijn de feiten waarvoor we een oplossing zoeken.

De SDS heeft afgelopen maanden zoveel mogelijk gezinnen met een kind met Downsyndroom met minstens één ouder van allochtone afkomst benaderd. Redactionele medewerkers hebben vervolgens 21 gezinnen met evenzo vele nationaliteiten geïnterviewd om in woord en beeld een portret van hen te schetsen. Deze 21 `portretten' in ruime zin, in tekst en in beeld, met per gezin een paar typerende uitspraken over hoe zij ons land ervaren, zijn gepubliceerd in het lentenummer van het eigen magazine van de Stichting Downsyndroom, `Down+Up', dat deze week is verschenen. Daarnaast maakt regisseur Wim Beijderwellen (bekend van de RVU en eerdere documentaires rond Downsyndroom) een filmportret van dezelfde gezinnen.

In de aanloop naar 21 maart heeft de SDS een inmiddels geliefde en beproefde promotie- actie gevoerd met een postercampagne. Ouders hebben massaal een foto naar het SDS- bureau gemaild, waar deze foto is bewerkt tot poster met als motto deze keer `Mogen wij meedoen in Nederland?' in het kader van Wereld Downsyndroomdag. Zo hangen er nu honderden posters verspreid door het land die op een leuke manier aandacht vragen voor de wereld van Downsyndroom. Op www.downsyndroom.nl kan een selectie van de posters worden bekeken.

Ook elders in de wereld is deze tweede Wereld Downsyndroomdag aanleiding voor festiviteiten rond 21 maart. In Europa zijn er bijvoorbeeld conferenties in Londen, Parijs, Rome en Fribourg (Zwitserland). In het Bosnische Serajevo is een expositie en een theatervoorstelling, in Rome is een benefietconcert en in Zwitserland is het SDS-voorbeeld van de postercampagne overgenomen. Zo krijgt Downsyndroom deze dagen terecht veel positieve aandacht!

Programma
De Nederlandse manifestatie zal worden gehouden in de grote (`Bali-')zaal van het Park Frederiksoord in het Drentse Frederiksoord. Kerngasten daarbij zijn de eerdere geportretteerde gezinnen en een forum van deskundigen, waaronder SDS-voorzitter Marja Hodes, Aysel Disbudak, oprichtster van de Stichting Migranten Platform Gehandicapten en Dahlia Seddik, een koerdische juriste uit Irak met een dochter met Downsyndroom.
Na de opening door dagvoorzitter Marja Hodes volgt de presentatie van de gloednieuwe website van de SDS, met de `première' van de digitale versie van de hiervoor genoemde portretten.
Vervolgens zal onder leiding van professionele improvisatie-acteurs een interactieve discussie plaatsvinden met de gezinnen van (deels) buitenlandse afkomst, het panel van deskundigen en andere aanwezigen over het leven in Nederland met een kind met Downsyndroom en een multiculturele achtergrond.
Als laatste programma-onderdeel volgt hierna een modeshow. Kinderkleding van het merk Summersky wordt op de catwalk gebracht door kinderen met Downsyndroom.


2 > PAG 3

Stichting Downsyndroom www.downsyndroom.nl

Parallel aan beide programmapunten zal in een andere zaal onder leiding van professionele kinderleiding een kinderprogramma worden georganiseerd met clowns etcetera.

Wij hopen dat u ruim aandacht aan dit evenement zult besteden. Accreditatie kan telefonisch of per mail aan onderstaand adres. Graag vermelding van het soort medium. Voor fotografen zal de modeshow een belangrijk moment zijn.
Wij zijn natuurlijk altijd graag bereid om u nader te informeren.

DATUM: woensdag 21 maart 2007
TIJD: Aanvang 13 uur. Einde ± 17.00 uur.
PLAATS: Congres- en evenementencentrum Park Frederiksoord Majoor van Swietenlaan 1A
8382 CE Frederiksoord
tel. 0521 383430, www.parkfrederiksoord.nl (met routebeschrijving) INFO: Stichting Downsyndroom
Hoogeveenseweg 38, Gebouw U
7943 KA Meppel
tel. 0522 281337
Erik de Graaf, senior consultant, 06 53215511
info@downsyndroom.nl

Stichting Downsyndroom Hoogeveenseweg 38 Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl


---


---- --
21-3 Trisomie 21

Feiten over Downsyndroom Tekst: Stichting Downsyndroom, maart 2007

Mensen met Downsyndroom hebben drie exemplaren van chromosoom 21 in plaats van twee. Ze hebben dus een overschot aan erfelijk materiaal, maar tegelijk is dat maar een heel gering overschot omdat chromosoom 21 het kleinste chromosoom is. Het overschot aan erfelijk materiaal, dat uit volstrekt normale genen bestaat, heeft effect op de stofwisseling en dat is Downsyndroom. Wereldwijd werken wetenschappers aan het beïnvloeden van dat effect op die stofwisseling. De vooruitzichten zijn hoopvol.

Kinderen met Downsyndroom zijn niet allemaal hetzelfde. Niet alleen hun aanleg, maar vooral ook de mogelijkheden die hen worden geboden spelen daarbij een belangrijke rol. Veelal is er -gemeten naar WHO-maatstaven- sprake van een matige verstandelijke belemmering, maar er is ook een grote groep met een lichte verstandelijke belemmering. Bij 10-15% is er daarentegen sprake van een meer aanzienlijke verstandelijke belemmering, meestal door een combinatie met medische problemen of met autisme.

Naast een vertraagde verstandelijke ontwikkeling is er bij het merendeel van de kinderen met Downsyndroom ook ook sprake van specifieke belemmeringen op het gebied van met name motoriek en spraak. Met een gerichte aanpak kunnen deze echter positief worden beïnvloed. Wanneer ouders van kinderen met Downsyndroom door professionals worden getraind in Early Intervention, het systematisch stimuleren van de ontwikkeling vanaf de geboorte, ontwikkelen ze zich beter. In Nederland is er echter structureel nog steeds geen goede begeleiding bij Early Intervention georganiseerd

Jaarlijks worden zo'n 275 kinderen met Downsyndroom geboren in Nederland. Dat is ongeveer 1 op iedere 700 geboorten. De levensverwachting is sterk verbeterd en ligt tegenwoordig rond de 55 jaar. Er wonen nu 12.000 à 13.000 mensen met Downsyndroom in Nederland, waarvan zo'n 4500 onder de 20 jaar en 4500 boven de 40 jaar. Daarmee heeft ongeveer 1 op de 1300 personen in Nederland Downsyndroom. Vrijwel alle kinderen met Downsyndroom groeien thuis in hun eigen gezin op. Een kwart van de kinderen met Downsyndroom wordt geboren bij moeders van allochtone afkomst, 15% bij moeders met een niet-westerse allochtone achtergrond en 10% bij moeders met een westerse allochtone achtergrond.

In Nederland start zo'n 60% van de leerlingen met Downsyndroom op een reguliere school. In de leeftijd van 4-14 jaar zit 40% op een reguliere school.Van de leerlingen met Downsyndroom die in Nederland regulier zijn gestart komt meer dan de helft van de meisjes en 35-40 % van de jongens minstens tot en met groep vier. Van de regulier gestarte groep doorloopt zeker de helft van de meisjes en zo'n kwart van de jongens de basisschool tot en met hun twaalfde jaar. Leerlingen met Downsyndroom die in ons land minstens tot en met groep vier op een basisschool hebben gezeten lezen en schrijven veel en veel beter dan leerlingen die altijd op een speciale school hebben gezeten of al voor groep vier speciaal zijn geplaatst.

LEERLINGEN 9 JAAR EN OUDER

kan geen boekjes kan boekjes van kan boeken lezen van AVI 1 lezen AVI1 tot avi 4 lezen van AVI 5 of hoger minstens tot en met 13% 38% 49% groep 4 regulier
onderwijs genoten
voor groep 4 naar 70% 23% 7% ZML doorverwezen

In Nederland worden zo'n 10 % van de jongens en 30-40 % van de meisjes met Downsyndroom heel goede lezers. Zonder moeite kunnen zij boeken en tijdschriften voor hun plezier lezen. Meer dan de helft van de meisjes en een kwart van de jongens met Downsyndroom in Nederland lezen uiteindelijk in ieder geval minstens zo goed dat zij in het dagelijkse leven in veel situaties profijt hiervan hebben. Onderzoek uit landen waar een hoger percentage leerlingen met Downsyndroom in het regulier onderwijs verblijft laat aanzienlijk hogere percentages goede en redelijk goede lezers zien. De scholing van leerlingen met Downsyndroom in ons land kan dus nog zeer worden verbeterd. De overheid en de scholen zouden daarom alles in het werk moeten stellen om meer leerlingen met Downsyndroom het reguliere onderwijs te laten volgen.


---- --