Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200602267/1
"(Goedkeuring bestemmingsplan Nationaal Automobiel Museum in Den Haag)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Reigersbergen 1964, 1e partiële herziening" (Nationaal Automobiel Museum) van de gemeente Den Haag. Het plan maakt de komst van het museum uit Raamsdonkveer naar Den Haag (bij de grens met Wassenaar) mogelijk. De "Vereniging Milieudefensie" is het niet eens met het plan. Zij vreest dat de luchtkwaliteit in de omgeving zal verslechteren doordat het museum veel verkeer zal aantrekken. Verder komt een aantal omwonenden, onder meer verenigd in de "Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's-Gravenhage en omstreken", op tegen het plan. Volgens hen is sprake van een gebied met veel landgoederen, waar het museum niet in past.


* 200603519/1
(Vrijstelling en bouwvergunning voor kermisexploitantenterrein in Apeldoorn)
Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan de gemeente Apeldoorn voor het aanleggen van een kermisexploitantenterrein op de Malkenschoten/hoek Oude Apeldoornseweg. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het college aan de gemeente heeft verleend voor het plaatsen van woonwagens en sanitaire units op het terrein. Een aantal inwoners van de Apeldoorn is tegen de komst van het kermisterrein, omdat volgens hen niet aan de redelijke eisen van welstand is voldaan.


* 200603730/1
(Windturbinepark in de Koegorspolder bij Terneuzen) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend aan Win Wind B.V. voor het verwezenlijken van een windturbinepark in de Koegorspolder in Terneuzen/Sluiskil-Oost. Het gemeentebestuur heeft het bedrijf ook een vergunning verleend voor de aanleg van noodzakelijke verhardingen, dammen en bekabeling. Het bouwplan voorziet in het verwezenlijken van een windturbinepark dat bestaat uit 22 windmolens met een masthoogte van 80 meter en een tiphoogte van 120 meter. Het bestemmingsplan laat dit plan niet toe, daarom heeft het gemeentebestuur hiervoor vrijstelling verleend. De Stichting Houdt Woonomgeving Koegorspolder Leefbaar is tegen de aanleg van het windturbinepark. Volgens de stichting beschikt de aanvrager van de bouwvergunning niet over een geldige milieuvergunning, heeft het gemeentebestuur niet kunnen volstaan met het milieueffectrapport dat is opgesteld en is de ruimtelijke onderbouwing van het plan ontoereikend.


* 200603857/1
(Bestemmingsplan "Buitengebied De Wolden")
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Buitengebied De Wolden" van de gemeente De Wolden. Het plan heeft betrekking op het buitengebeid van de voormalige gemeenten De Wijk, Zuidwolde, Ruinen en Ruinerwold. Onder meer een campinghouder uit het buitengebied is het niet eens met het plan. Hij vindt dat er ten onrechte geluidscontouren voor een buiten het gebied gelegen motorcrossterrein in het plan zijn opgenomen. De campinghouder stelt geluidshinder te ondervinden van het motorcrossen en hij vreest dat het opnemen van de geluidscontouren in het plan de legalisering van het motorcrossterrein dichterbij brengt.


* 200604740/1
(Milieuvergunning DAR Milieudiensten B.V. voor afvalverwerkingsbedrijf)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan DAR Milieudiensten N.V. voor het veranderen van een afvalverwerkingsbedrijf. Het provinciebestuur heeft onder meer een aantal geluidsvoorschriften gewijzigd. Verder mag het afvalverwerkingsbedrijf nu ook, met behulp van een mobiele breker en een mengapparaat, puin en steenachtige materialen verwerken. De gemeente Nijmegen en de Vereniging Stedelijk Leefmilieu in Nijmegen zijn het met dit besluit niet eens. Zij vrezen voor stofhinder, voor de verslechtering van de luchtkwaliteit en voor geluidsoverlast vanwege het aan- en afvoeren van afval in de avond- en nachtperiode.


* 200605369/1
(Sponsoring programma ICT-nieuws van BNR nieuwsradio) Uitspraak over de waarschuwing die het Commissariaat van de Media aan BNR Nieuwsradio heeft gegeven vanwege de sponsoring van het programma ICT-nieuws. Volgens het commissariaat heeft BNR daarmee de Mediawet overtreden, omdat sprake is van een programma dat valt onder categorie "nieuws/actualiteit/politieke informatie" en programma's uit deze categorie niet mogen worden gesponsord. De rechtbank heeft het beroep van BNR tegen de waarschuwing echter gegrond verklaard, omdat volgens haar ICT-nieuws níet onder die categorie valt. Hiertegen komt het commissariaat bij de Raad van State in hoger beroep.


* 200606059/1
(Aanduidingsborden Archeon langs autoweg N11) Uitspraak over de weigering door de minister van Verkeer en Waterstaat om op verzoek van het park Archeon uit Alphen aan de Rijn aanduidingsborden te plaatsen langs de autoweg N11 tussen Leiden en Bodegraven. De minister heeft dit geweigerd, omdat Archeon onvoldoende zou hebben aangetoond dat 15% of meer van de bezoekers van het park de afslag op de autoweg niet of moeilijk kunnen vinden. Archeon bestrijdt dit.


* 200606996/1
(Ontheffingen voor doden wilde dieren door Faunabeheereenheid Noord-Holland)
Uitspraak over de ontheffingen op grond van de Flora- en Faunawet die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland. Als gevolg hiervan mag de Faunabeheereenheid konijnen, knobbelzwanen, wilde eenden, hazen en diverse soorten ganzen doden in diverse gebieden waar zich de afgelopen jaren schadegevallen hebben voorgedaan van meer dan 250 per schadegeval. De rechtbank in Haarlem heeft een eerder beroep van de Stichting Faunabescherming daartegen gegrond verklaard, omdat niet duidelijk is of de ontheffingen gelden voor het gehele werkgebied van de Faunabeheereenheid of uitsluitend voor de postcodegebieden, waarvan bekend is dat zich daar de schadegevallen hebben voorgedaan. De Faunabeheereenheid is het niet met deze uitspraak eens. De uitspraak gaat ook over de bezwaren van de Stichting Faunabescherming tegen de ontheffingen, omdat het college volgens haar onvoldoende heeft aangetoond dat er geen alternatieve maatregelen mogelijk zijn om belangrijke schade te voorkomen. Verder vindt zij het hanteren van een vast schadebedrag in strijd met de Flora- en Faunawet.