Provincie Noord-Holland

Datum

21-3-2007

Onderwerp

Groen licht voor ontwikkeling Shellterrein Amsterdam

Marjan Lansdaal

Het college van Gedeputeerde Staten heeft het bestemmingsplan Overhoeks van de gemeente Amsterdam goedgekeurd. Hiermee geeft het college groen licht voor de herontwikkeling van het Shellterrein aan de Noordelijke IJ-oever, tegenover Centraal Station.

Op het terrein in Amsterdam-Noord komen 2.200 woningen en 130.000 m2 voor bedrijven en voorzieningen, waaronder het New Technology Centre en horeca. Ook het nieuwe gebouw van het Filmmuseum krijgt hier een plek, in het park dat langs het IJ komt te liggen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Hooijmaijers vindt het een goed voorbeeld van een project dat aansluit bij de ambities van de provincie. De schaarse ruimte wordt heel intensief benut. Er komen niet alleen bedrijven en voorzieningen, maar er is ook veel ruimte voor wonen en groen. Een combinatie van functies, die dit stadsdeel een boost zullen geven.

Gedeputeerde Staten hadden het bestemmingsplan eind vorig afgekeurd op formele gronden: er was niet voldaan aan alle zorgvuldigheidseisen die gelden voor de behandeling van bezwaren. Het nieuwe bestemmingsplan voldoet wel aan alle eisen en is met voorrang in behandeling genomen.