RVD / Kon.Huis nr. 45: Prinses Màxima opent gala Inspiratie voor Integratie

PRINSES MÁXIMA OPENT GALA INSPIRATIE VOOR INTEGRATIE

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden opent vrijdagavond 23 maart in het Okura Hotel in Amsterdam het gala Inspiratie voor Integratie. Tijdens dit gala staat een wedstrijd over beeldvorming rond integratie centraal. Burgemeester Cohen reikt een prijs uit aan de persoon met het meest inspirerende project met betrekking tot integratie. De wedstrijd wordt georganiseerd door De Baak, Management Centrum VNO-NCW.

Aan de wedstrijd 'Inspiratie voor Integratie 2007' doen 125 kandidaten mee waarvan velen twee culturele achtergronden hebben. De Baak wil op deze manier laten zien dat een nieuwe generatie van oorspronkelijk niet-Nederlandse afkomst een positieve bijdrage kan leveren aan integratie. De kracht van verschillende culturen kan een voordeel zijn.

Van alle kandidaten hebben 15 personen de finale gehaald. Zij hebben de afgelopen maanden de kans gekregen hun ideeën voor een betere beeldvorming rond het thema integratie uit te werken. Zo zijn onder andere plannen gemaakt voor een interreligieus benefietconcert, jongeren die een gevangenis bezoeken, een multicultureel toneelstuk en de inburgeringsgame op de computer.

Onder leiding van burgemeester Cohen kiest een jury de inspirator van het jaar 2007. De jury bestaat uit Catherine Keyl, Corinne Heijn, John Leerdam, Jort Kelder, Mavis Carrilho, Sadik Harchaoui, Samira Bouchibti en Sezayi Zanlier. De heer Zanlier was de prijswinnaar in 2005. Hij ontving de prijs voor zijn rondgang langs VMBO-scholen met zijn levensverhaal. Vanuit een achterstandssituatie ontwikkelde Zanlier zich van leerling uit het Individueel Beroeps Onderwijs, via LTS, MEAO en HEAO tot consultant bij de ING Bank.

Naast de juryprijs is er een publieksprijs voor de deelnemer die de meeste stemmen krijgt via www.inspiratievoorintegratie.nl.

Minister-president Balkenende opende in 2005 het eerste gala Inspiratie voor Integratie.

Noot voor redacties (