Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
16 maart 2007

Internationale conferentie aan de UM Rechtenfaculteit 50 Jaar Europa centraal

Hoe nu verder met de Europese Grondwet? Wat is nu precies Europees burgerschap? Kan het Europese integratieproces een voorbeeld zijn voor andere regionale integratieprocessen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië? De tweedaagse internationale conferentie '50 Years of European Integration: Foundations and Perspectives' gaat op 23 en 24 maart in op onder andere deze vragen. Willy Claes, oud Secretaris-Generaal van de NAVO en oud-minister van buitenlandse zaken, verzorgt de opening van de conferentie. De tweede dag wordt geopend door Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken.

De tweedaagse conferentie '50 Years of European Integration: Foundations and Perspectives' behandelt de fundamenten van Europese integratie. Centraal staat de vraag waar de EG op dit moment voor staat en hoe de toekomst eruit ziet. Deze discussies zijn van groot belang nu het debat over de Europese Grondwet hoog op de politieke agenda staat. Nationale en internationale experts bespreken verschillende brandende vraagstukken. Hoe moet het nu met de Europese Grondwet? Wat zijn de nieuwe instrumenten van goed bestuur, zoals bijvoorbeeld het nieuwe mensenrechten agentschap? Kunnen sommige landen ervoor kiezen meer te integreren en besluiten andere landen achter zich te laten? Hoe zit het met de Europese grenzen en welk beleid moet worden gevoerd ten aanzien van de buurlanden? Wat wordt nu precies verstaan onder het Europees burgerschap? De conferentie wordt afgesloten met de vraag of het Europese integratieproces een voorbeeld kan zijn voor andere regionale integratieprocessen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De conferentie vindt plaats in Kasteel Vaeshartelt te Maastricht en wordt op 23 maart geopend door Willy Claes, oud Secretaris-Generaal van de NAVO en oud-minister van buitenlandse zaken, gevolgd door Advocaat-Generaal Maduro van het Europese Hof van Justitie. De tweede dag wordt geopend door de heer Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken. Voor (programma)informatie, zie www.rechten.unimaas.nl/ozic/50_years_of_European_integration/conference.htm

Van 9 tot 11 mei zet de UM het 15-jarig bestaan van de Europese Unie centraal met Forum Maastricht, getiteld 'Europe, the Big Absentee?' www.unimaas.nl/forum-maastricht2007.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Prof. dr. E. Vos, tel. 043 3883233, e-mail e.vos@ir.unimaas.nl of Dr. A. Ott, tel 043-3883233, e-mail a.ott@ir.unimaas.nl. Voor organisatorische aangelegenheden kunt u terecht bij mevr. M. Jodogne (marina.jodogne@facburfdr.unimaas.nl).

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.