Mark Tuitert freezed kinderen op het schoolplein

21.03.2007 / 10:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Yalp

Yalp

Openbare basisschool De Zwaluw in Markelo krijgt vrijdag 23 maart als eerste in ons land de beschikking over een interactief geluidsspel op het schoolplein. YalpSona, zoals het speelconcept heet, daagt kinderen uit te bewegen, te luisteren en vooral samen veel plezier te maken. Aanstaande vrijdag zal topsporter en professioneel schaatser Mark Tuitert samen met wethouder C. Titshof-Leushuis van Gemeente Hof van Twente het toestel feestelijk in gebruik nemen. Uiteraard mag hier een demonstratie van het populaire Sonaspelletje Freeze niet bij ontbreken.

Kinderen zijn gewend om te gaan met geavanceerde technologie in hun computers, mobiele telefoons, camera's en MP3 spelers. Ze lezen niet eerst de gebruiksaanwijzing of wachten een uitleg af, maar willen zo snel mogelijk overgaan tot actie. Ze drukken op knoppen om te zien wat er gebeurt, willen zelf uitvinden wat er mogelijk is en weten vaak binnen een paar minuten erachter te komen hoe iets werkt. Een goede zaak want dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen en probleemoplossend denkvermogen.
Daarnaast is het zo dat kinderen minder buiten spelen. Er is minder ruimte, ouders houden hun kinderen uit veiligheidsoverwegingen of gemak vaker binnen en computers bieden kinderen veel uitdaging. Kinderen hebben een beweegachterstand en gaan minder 'in het echt' met elkaar om, maar spreken elkaar via chat programma's, waardoor ze elementen missen in de ontwikkeling van hun sociale gedrag.

Voor de huidige generatie
De YalpSona brengt deze twee punten bij elkaar: Het biedt uitdaging binnen de belevingswereld van de huidige generatie kinderen en zet aan tot actief spel buiten. Kinderen kunnen samen en ook tegen elkaar spelen. Door de verschillende games en levels kan ieder kind zijn eigen favoriete spel spelen en beter worden. Dit gaat gepaard met een betere conditie (sportspellen), snellere reactietijd (reactiespellen), goed ritmegevoel (muziekspellen) en bevordering van logisch denken (tactische spellen). Het spreekt sterk tot de verbeelding van de huidige generatie kinderen, die gewend is om te gaan met elektronische (muziek)producten en interactieve computergames: Het is een goed alternatief voor het zittend 'gamen' op de bank. Daarnaast speelt het interactieve toestel in op trends zoals dansen, urban lifestyle en glamour: laat zien wie je bent en wat je kan en daag elkaar uit! Dit alles komt tot uiting in de speltoepassingen, die uitdaging bieden aan jongens en meisjes in verschillende leeftijdsgroepen van 4-12 jaar.

Beweging wordt omgezet in geluid
Het interactieve speeltoestel maakt gebruik van geluid. Een camera registreert bewegingen die worden gemaakt op een vooraf gedefinieerde plek (ook wel hotspot genoemd). De speciaal voor het toestel ontwikkelde slimme technologie interpreteert de bewegingen en stuurt daarbij geluiden aan die hoorbaar zijn via de ingebouwde speakers. Zo kunnen kinderen op bepaalde plekken allerlei geluiden activeren variërend van paardengehinnik tot een juichend publiek. Daarnaast is het mogelijk allerlei spelletjes met geluid te spelen op de speelvloer. Zo zit er onder andere een interactieve stoelendans in en een reactierace waarbij je binnen de tijd op de juiste kleurvlakken moet gaan staan. In de toekomst zullen steeds nieuwe geluiden en spellen beschikbaar komen, zodat het toestel altijd uitdagend blijft.
Ondanks de geïmplementeerde technologie blijft spelen met de Sona eenvoudig: De speelvloer is vrij toegankelijk (ook voor mensen met een beperking) en meerdere kinderen kunnen tegelijkertijd spelen. Met behulp van een grote knop kun je het toestel bedienen. De rest wijst zich vanzelf als je rondloopt, -rent of -danst op de speelvloer. Zo staat de techniek helemaal in dienst van de spelende gebruiker.
---
Opening YalpSona bij OBS De Zwaluw te Markelo
Locatie: OBS De Zwaluw, Fokkerstraat 2a 7475 CC Markelo Tijdstip: 09.45 - 11.15 uur ontvangst pers/genodigden in Markelo. De school en gemeente vertellen waarom zij voor dit interactieve toestel hebben gekozen, wat de ervaring is tot nu toe en wat zij ervan verwachten. Kinderen van de school geven onder leiding van Mark Tuitert een demonstratie.
Aanmelden en meer informatie kan via Tamara de Lange (Yalp sport & spel) 06-10254877. Yalp sport & spel (voorheen Lappset Nederland BV) realiseert sport- en speelplekken onder andere voor scholen, gemeentes, de recreatiesector en kinderopvang. Ons belangrijkste merk is Lappset, speeltoestellen uit Finland, die direct te herkennen zijn aan de uitstraling. Lappset Nederland veranderde begin 2006 na ruim 25 jaar haar naam in Yalp sport & spel. De naamswijziging bood ruimte zelf nieuwe concepten te ontwikkelen en andere sport- en spelproducten te leveren, zoals skatebanen, pannakooien en interactieve speeltoestellen. Klanten waarderen onze producten en service. Yalp behaalde in een 2005 uitgevoerd onderzoek (bureau Integron onder 500 klanten) een rapportcijfer voor klanttevredenheid van 7,9.