Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Handhavingsstrategie Europese Commissie transport dieren

22 maart 2007 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/639 22 maart 2007

onderwerp bijlagen

Handhavingsstrategie Europese Commissie transport dieren Geachte Voorzitter,

In het AO Landbouw- en Visserijraad van 14 maart jl. is mij door de SP gevraagd hoe de handhavingsstrategie van de Europese Commissie eruit ziet voor de regelgeving met betrekking tot het transport van levend vee, alsmede hoe deze handhavingsstrategie gemonitord wordt. In onderstaande informeer ik u hierover.

Voor de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn tijdens transport geldt ten algemene dezelfde handhavingsstrategie van de Europese Commissie als hetgeen geldt voor andere Europese regelgeving. Zowel lidstaten als Europese Commissie hebben een rol in de handhaving, hetgeen hieronder wordt toegelicht.

Zoals bij de meeste Europese wetgeving het geval is wordt ook bij de Europese Verordening inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten (Vo. EG/1/2005) de controle op de naleving van de Ministerie van Landbouw, voorschriften van die Verordening neergelegd bij de competente autoriteiten van de Natuur en Voedselkwaliteit lidstaten. Op veel plaatsen in de verordening wordt voorgeschreven wat en hoe door de Directie Voedselkwaliteit competente autoriteiten moet worden gecontroleerd en hoe aan die controles opvolging en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 moet worden gegeven. Postadres: Postbus 20401 De Verordening bevat ook bepalingen ten aanzien van transporten naar landen buiten de 2500 EK 's-Gravenhage EU. Controles daarop vinden plaats op het grondgebied van de EU bij vertrek en bij de Telefoon: 070 - 3786868 plaats van uitgang van de EU. De lidstaten kunnen uiteraard niet controleren op het Fax: 070 - 3786100 grondgebied van derde landen. De export naar Rusland van levend vee betreft vrijwel uitsluitend transporten van waardevolle fokrunderen. Deze transporten vinden onder de beste condities plaats.

De Verordening verplicht de lidstaten doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende sancties vast te stellen voor overtreding van de voorschriften en ervoor te zorgen dat deze sancties worden toegepast. Tot slot bevat de Verordening een plicht tot wederzijdse bijstand en uitwisseling van informatie tussen de lidstaten.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 22 maart 2007 VD. 2007/639 2

De Europese Commissie is als hoedster van de Verdragen van de Europese Gemeenschap verantwoordelijk voor de juiste toepassing en handhaving van de communautaire wetgeving inzake voedselveiligheid, de gezondheid van planten en dieren en dieren- welzijn. Zij heeft haar eigen inspectiedienst, het Voedsel en Veterinair Bureau (FVO). De FVO gaat na of in de EU-lidstaten de communautaire wetgeving op de juiste wijze wordt toegepast. Zij gaat vooral na of de lidstaten hun nationale controleorganisatie op orde hebben. Daartoe voert de FVO inspecties uit in de lidstaten. Elk jaar stelt de FVO een inspectieprogramma op waarin de prioritaire gebieden en landen die voor inspectie in aanmerking komen, worden vastgesteld. Dit is openbaar beschikbaar via internet. De resultaten van elke inspectie die in het kader van het programma worden uitgevoerd, worden in een inspectieverslag opgenomen, samen met conclusies en aanbevelingen. De inspectieverslagen en de opmerkingen van de landen staan op deze website van de Europese Commissie, DG SANCO (http://ec.europa.eu/food/fvo). Aan de bevoegde autoriteit van het desbetreffende land worden aanbevelingen gedaan om tekortkomingen die tijdens inspecties aan het licht gekomen zijn, te verhelpen. De bevoegde autoriteit moet een actieplan opstellen voor het verhelpen van de tekort- komingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --