Politie Midden- en West Brabant

Persberichten politiedistrict Breda

BREDA, 23 maart 2007

Aanhoudingen na huiselijk geweld

ETTEN-LEUR: De politie heeft donderdagavond rond 22:30 uur een 26-jarige man uit Etten-Leur aangehouden. De man kwam zichzelf melden op het politiebureau nadat hij eerder op de avond zijn zwangere 27-jarige vrouw had mishandeld. Dit gebeurde in de woning van de vrouw in Etten-Leur. De man, die verslaafd is aan drugs, was door het lint gegaan en had zijn vrouw geslagen en hard een tafel tegen zijn vrouw aangeduwd. Ook had hij zijn vrouw en kinderen buiten gezet, zonder jas. De man is in verzekering gesteld en de politie onderzoekt de zaak nog.

BREDA: De politie heeft donderdagavond een 14-jarige jongen uit Breda aangehouden omdat hij zijn moeder zou hebben geslagen en getrapt en spullen in de woning zou hebben vernield. Dit gebeurde in hun woning in de wijk Zandberg. De jongen heeft de nacht doorgebracht in de crisisopvang voor jongeren. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

BREDA: De politie heeft donderdagavond rond 21:15 uur een 33-jarige man uit Breda aangehouden wegens huiselijk geweld. De man zou eerder op de avond zijn 32-jarige ex-vriendin ernstig hebben mishandeld door haar onder andere te slaan en te schoppen en haar keel dicht te knijpen. De man was naar de woning gekomen om te praten over hun relatie. Hij werd echter meteen agressief. Om zichzelf te beschermen greep de vrouw na verloop van tijd een mes en stak ermee naar de man. Hij raakte daarbij licht gewond aan zijn buik. Hun twee kinderen van acht en tien waren getuige van het gehele voorval. De man is in verzekering gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Politie controleert het verkeer

BREDA: Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft afgelopen nacht tussen 22:00 uur en 05:00 uur op de Ettensebaan het verkeer gecontroleerd op rijden onder invloed en snelheid.

In totaal werden 460 bestuurders onderworpen aan een blaastest. Hierbij werden tien bestuurders aangehouden. Bij acht bestuurders wees een ademtest op een waarde tussen de 295 en 485 ug/l. Zij zijn na het opmaken van een proces-verbaal met een rijverbod heengezonden. Eén bestuurder blies een uitslag van 590 ug/l en moet zijn rijbewijs inleveren. Eén beginnend bestuurder had een uitslag van 190 ug/l en ook tegen hem wordt proces-verbaal.

Gelijktijdig werd op de andere rijbaan op deze locatie een snelheidscontrole gehouden middels digitale radarapparatuur. In totaal werd de snelheid van 438 passanten gecontroleerd waarbij uiteindelijk 148 bestuurders in overtreding waren. Deze bestuurders krijgen binnenkort de sanctie/boete thuisgestuurd.

Elders in Breda werd op de Vlaszak een 48-jarige man aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten zagen de man naar zijn auto wankelen. Hij startte de motor en wilde wegrijden. Dit konden de agenten voorkomen. De man bleek flink wat alcohol te hebben genuttigd. Een test wees op een waarde van 935 ug/l. Zijn rijbewijs bleek reeds ingenomen te zijn vanwege een eerder soortgelijk vergrijp. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Over rijden onder invloed
Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stap. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Aanhouding wegens softdrugs

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag een 54-jarige Bredanaar aangehouden in de Korte Raamstraat, nadat er in zijn schuur flink wat softdrugs werd aangetroffen. Agenten kwamen de drugs op het spoor tijdens een controle. De man was in het bezit van bijna 1300 voorgedraaide joints, 200 gram hash en 650 gram hennep. Hij verklaarde dat de drugs iemand anders waren en dat hij ze slechts in bewaring had. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Aangehouden na winkeldiefstal

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag rond 14:30 uur een 20-jarige Bredase aangehouden wegens winkeldiefstal. Uit een zaak in de De Barones probeerde de vrouw voor een kleine honderd euro aan cosmeticaproducten te stelen door deze in haar tas te stoppen en zonder te betalen weer weggelopen. Dit werd echter opgemerkt door beveiligers, die de vrouw enkele winkels verderop aanhielden. De vrouw kreeg meteen een dagvaarding uitgereikt met de datum waarop ze mag voor komen.

Onderzoek naar straatroof

BREDA: De politie heeft vrijdagochtend de aangifte opgenomen van een 19-jarige Bredanaar die kort na middernacht op de Haagdijk werd beroofd van zijn splinternieuwe spelcomputer. De man had het apparaat net aangeschaft. Toen hij rond 00:05 uur de winkel verliet, liep hij door een steegje achterom naar de plaats waar zijn auto geparkeerd stond. In het steegje werd hij plotseling van achteren benaderd door een man die heel snel de tas met daarin het apparaat van de Bredanaar afpakte en wegrende. Het slachtoffer zette meteen de achtervolging in en werd vervolgens bedreigd en geslagen met een nep-pistool. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en heeft zich door een arts in het ziekenhuis laten onderzoeken. De dader wist te ontkomen. Het betrof een blanke man van rond de twintig met een normaal postuur en donkerblonde stekeltjes. Hij droeg een zwarte jas met een capuchon met bontkraag. De politie doet onderzoek naar deze beroving.

Auteur: Manfredi Mauro