ABVAKABO FNV

Voortgang onderhandelingen voor de cao thuiszorg en de cao verpleeg en verzorgingshuizen

Op 28 maart staat de 4e dag van de onderhandelingen voor de cao Thuiszorg en de cao Verpleeg en Verzorgingshuizen gepland. Hoewel bonden en werkgevers voor de zomer een akkoord willen bereiken lijkt er veel zand in het onderhandelingsproces te worden gestrooid. Na twee overleg ronden was er enige voortgang bereikt op twee dossiers. Onderwerpen die alleen maar te maken hadden met procedures;
* wie zit er aan de tafel en

* hoe verloopt de bezwarenprocedure die de werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche bij de Minister van SZW heeft aangespannen, omdat zij tegen de algemeen verbindend verklaring (AVV) zijn van de CAO Thuiszorg.

Het eerste dossier is 21 maart 2007 afgewikkeld en bij het tweede dossier is afgesproken dat bonden en ActiZ het overleg aangaan met sociale partners bij de cao Schoonmaak. AVV van de cao Thuiszorg is belangrijk omdat daardoor rechtsbescherming geldt voor werknemers en concurrentie in de branche wordt voorkomen. Op 14 maart zijn de voorstellen brieven van bonden en werkgevers toegelicht. De 21e maart is besteed aan uitleg en verduidelijking van de voorstellen. Werkgevers zijn meester in het vaag houden wat ze nu precies willen veranderen en waarom. Ook willen zij dat de bond zich vooraf uitspreekt over uitgangspunten die alles te maken hebben met het betaalbaar houden van de nieuwe cao, terwijl er nog geen enkel zicht is op een behoorlijke loonsverhoging: De bond eist 3,0%. Als de bond de uitgangspunten van de werkgevers accepteert dan komt de onderhandeling over de loonsverhoging pas over maanden aan de orde. Dan lopen de werknemers het risico dat alle kosten die gemaakt moeten worden om van nu twee cao֒s (V&V en Thuiszorg) een nieuwe cao VVT te maken, worden afgetrokken van de loonsverhoging en daar valt met de bond niet over te praten. Het is duidelijk dat de verwachtingen en de belangen behoorlijk uiteenlopen. Het ziet er naar uit dat er nog wel wat tijd nodig is voordat er een akkoord kan worden gesloten.