Ingezonden persbericht



---


Utrecht, 23 maart 2007

Uitbetaling kinderopvangtoeslag moet binnen vier weken

Uitvoering toeslag kinderopvang ernstig vertraagd

De MOgroep, brancheorganisatie voor de kinderopvang vindt dat de toegankelijkheid van kinderopvang met name voor de lagere inkomens in gevaar is. Ouders moeten te lang wachten op de bijdrage van de overheid en de werkgever(s) die uitbetaald wordt door de Belastingdienst Toeslagen. Op dit moment is die aanvraagtermijn wettelijk vastgelegd op acht weken. De Belastingdienst Toeslagen maakt die termijn niet waar. Dit betekent dat ouders de totale kosten zelf moeten voorschieten. Vooral bij de lagere inkomensgroepen is dit een groot probleem. De MOgroep Kinderopvang pleit er voor dat de aanvraagtermijn voor de kinderopvangtoeslag wordt teruggebracht naar maximaal vier weken.

Juist nu de kinderopvang voor ouders betaalbaarder is dan ooit, lijkt een procedure die in principe eenvoudig is, een obstakel te worden. Per 1 januari jl. is de bijdrage van de werkgever verplicht en is het overheidsaandeel (kinderopvangtoeslag) fors verhoogd. De uitbetaling van beide tegemoetkomingen via de belastingdienst maakt de papieren rompslomp een stuk eenvoudiger. Dat ouders nu veel te lang moeten wachten op de uitbetaling vindt de MOgroep schrijnend.

'De MOgroep Kinderopvang krijgt veel signalen dat het niet zelden voorkomt dat ouders twaalf tot dertien weken moeten wachten voordat de eerste betaling binnenkomt. Met name voor ouders met een lager inkomen is dit een ernstig probleem; zij hebben recht op een forse bijdrage van de overheid en kunnen deze beslist niet zelf voorschieten. Daarom haken deze ouders vaak bij voorbaat af. Dit staat haaks op het effect wat door de invoering van de Wet kinderopvang wordt beoogd, namelijk het vergroten van de toegankelijkheid voor alle inkomensgroepen.' aldus Lenny Versteeg, voorzitter van de MOgroep Kinderopvang.

Voor mensen die niet werken maar zich op werk voorbereiden is het probleem nog groter. Zij moeten eerst een gemeentelijke procedure doorlopen om hun aanvraag bij de Belastingdienst Toeslagen te kunnen doen. Voor deze ouders is de procedure te ingewikkeld en de aanvraagtijd nog langer.

Veel kinderopvangondernemers willen de ouders ondersteunen in hun aanvraag, maar krijgen hiervoor niet de faciliteiten van de Belastingdienst. Deze faciliteiten zijn er wel voor woningcorporaties en zorgverzekeraars voor de uitvoering van de huur- en zorgtoeslag. De MOgroep Kinderopvang heeft een appél gedaan op de Belastingdienst Toeslagen om de aanvraagtermijn voor de kinderopvangtoeslag te verkorten en betere ondersteuning te bieden. De Belastingdienst Toeslagen doet echter geen toezeggingen en heeft de MOgroep laten weten dat het nog minstens twee à drie jaar zal duren voordat de gewenste verbeteringen in de doorlooptijd gerealiseerd worden. De MOgroep Kinderopvang vindt dit volstrekt onacceptabel.

Perscontacten:

Kyra van der Meulen 06 - 51 78 45 84
-----------------------


---- --