Nieuwe AO: Maculadegeneratie, oorzaak nummer één van slechtziendheid bij volwassenen.

Maculadegeneratie (MD) is een betrekkelijk onbekende aandoening. Toch is MD in de westerse wereld de meest voorkomende oorzaak van ernstige slechtziendheid onder volwassenen. Het aantal mensen met MD neemt snel toe; in de oogheelkundige wereld wordt zelfs gesproken over een tsunami in de komende 15 jaar. Naast factoren die men niet kan beïnvloeden, zoals erfelijkheid, zijn westerse leef- en eetgewoonten en vooral roken risicofactoren die vermeden kunnen worden. Voor de beste kansen op beperking van de schade is snelle opsporing en - waar mogelijk - behandeling noodzakelijk.

In dit AO wordt de aandoening uitvoerig beschreven. Ook de sociale problemen als gevolg van slechtziendheid komen aan de orde. Deze uitgave is dan ook speciaal bedoeld voor mensen die nog niet van MD gehoord hebben en voor partners en andere personen die in hun naaste omgeving te maken hebben met iemand die aan maculadegeneratie lijdt.

Marga Allin, bestuurslid van de MD Vereniging, werd al op jong volwassen leeftijd getroffen door een plotselinge bloeding aan het netvlies, leidend tot een vorm van maculadegeneratie die tot op heden nog niet bekend is. Het betekende een abrupt einde van haar ambities en activiteiten. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier met een ruim inlevingsvermogen voor iedereen die getroffen is door maculadegeneratie.

Het AO 'Maculadegeneratie (AO 2874) is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. Of bestel de digitale uitgave van dit AO voor ¤ 1,95 (hier worden geen verzendkosten bij gerekend). Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.


IVIO Uitgeverij B.V.
IVIO Uitgeverij brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl