Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie Bureau Directeur-Generaal

Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag Interne postcode 265 Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal Telefoon 070 339 3299 Postbus 20018 Fax 070 339 1241 2500 EA Den Haag www.vrom.nl

Informatie ten behoeve van het kennismakingsoverleg

Datum Kenmerk
BDG2007023869

Geachte voorzitter,

Ten behoeve van het Algemeen Overleg ter kennismaking met uw commissie op 29 maart, doe ik u de door u gevraagde informatie toekomen. Tijdens dit overleg zal ik onder meer met u van gedachten wisselen over de afbakening en invulling van de portefeuilles, de uitvoering en interpretatie van het regeerakkoord, de beleidsprioriteiten, de lopende dossiers en de agenda voor de lange termijn. In deze brief ga ik achtereenvolgens in op de procedure inzake het Actieplan Krachtwijken, de budgetten voor integratie en inburgering en het tijdpad ten aanzien van de belangrijkste onderdelen van het corporatiedossier. Over de invulling van het Actieplan Krachtwijken en het Deltaplan Inburgering zal ik u op korte termijn separaat schriftelijk informeren. Tijdens het Algemeen Overleg zal ik één en ander mondeling toelichten.

Procedure inzake Actieplan Krachtwijken
Op 22 maart heb ik u per brief (DGW/S 2007027019) op de hoogte gebracht van de wijkenselectie en de wijkentoer in kader van het Actieplan Krachtwijken, dat samen met het Deltaplan Inburgering rechtstreeks voortvloeit uit het Coalitieakkoord. Deze beide projecten hebben wat mij betreft dan ook de hoogste prioriteit. De wijken zijn gekozen op basis van 18 criteria geclusterd naar 4 thema's. In een separate brief doe ik u de samengestelde score van de 40 wijken op deze 4 thema's toekomen. De komende 100 dagen ga ik met alle betrokken partijen aan de slag om te bepalen welke actiepunten in de wijken moeten worden aangepakt. De nadruk ligt hierbij op de plannen en afspraken die gemeenten aanvullend op de reeds bestaande plannen met de lokale partijen kunnen maken. Dit moet resulteren in een charter die ik met alle gemeenten over de geselecteerde wijken zal afsluiten. Ik zal nog aangeven welke thema's in de charters aan de orde komen, welke resultaten partijen over 4 jaar zullen realiseren, welke acties daarvoor worden ingezet op het lokale niveau, wat men van het rijk vraagt, hoe het proces vorm krijgt, en welke partijen en stakeholders op het lokale niveau betrokken zullen zijn. Het expliciteren van de rol en verantwoordelijkheden van de stakeholders, de te behalen resultaten en de verdeling van de beschikbare middelen, is hierbij cruciaal. In de charters worden de prestaties zodanig gedefinieerd, dat duidelijk is op welke punten in onze kabinetsperiode het verschil wordt gemaakt, wie waarvoor verantwoordelijk is en waar de rijksoverheid op wordt aangesproken. Deze afspraken betekenen een

intensivering van de bestaande GSB/ISV-convenanten en de afspraken die in het kader van de Midterm review van het GSB, die momenteel wordt voorbereid, aanvullend zullen worden gemaakt teneinde de noodzakelijke focus aan te kunnen brengen.

Budgetten voor integratie en inburgering
U heeft aangegeven informatie te willen ontvangen over de budgetten voor integratie en inburgering. Deze budgetten zijn als volgt opgebouwd:

Programma uitgaven budget integratie en inburgering ( x 1000)

2007 2008 2010 2011 2012 inburgering (artikel 16.1.1)
gemeenten en zelfmelders 304.241 261.968 262.321 262.320 262.321

leningen en vergoedingen 27.074 27.074 27.074 27.074 27.074

Remigratie (artikel 16.2.1) 32.812 35.826 35.834 35.851 35852

Integratie artikel 16.2.2 35.967 30.291 25.836 25.836 25.836 Totaal inburgering en
integratie 400.094 355.159 351.065 351.081 351.083

extra beschikbaar na Coalitieakkoord 50.000 100.000 150.000 200.000

Toelichting:
Inburgering
Het bedrag voor gemeenten bedraagt 230 miljoen op jaarbasis. Voor 2007 komt hier nog bij een bedrag van 45 miljoen voor extra inburgeringstrajecten voor allochtone vrouwen, dat is vrijgemaakt in vervolg op de activiteiten van de Commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen.

Remigratie
Het rijk faciliteert mensen van een etnische minderheid die daadwerkelijk willen remigreren, maar deze wens niet zelfstandig kunnen realiseren met een periodieke en/of eenmalige voorziening.

Integratie
Het gaat hier om het landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatievoorzieningen, het wettelijk overleg met de minderhedenorganisaties op grond van de Wet overleg minderhedenbeleid, de financiering van organisaties die beleidsmaatregelen uitvoeren op het terrein van integratiebeleid zoals FORUM, de bestuurlijke arrangementen met Antillianengemeente, de stimulering van lokale interetnische ontmoeting en preventie van eergerelateerd geweld.

Coalitieakkoord
In het Coalitieakkoord zijn ambities opgenomen op het terrein van inburgering en integratie.
Momenteel is een beleidsprogramma in voorbereiding om die ambities te realiseren. Hiervoor is in het coalitieakkoord een bedrag opgenomen van 50 mln. in 2008; 100 mln. in 2009; 150 mln. in 2010 en daarna jaarlijks 200 mln. Toedeling hiervan dient nog plaats te vinden.

Ministerie van VROM BDG2007023869 Pagina 2/4

Tijdpad dossier woningcorporaties
De komende tijd zal de aandacht zich met name richten op het afsluiten van een convenant met de corporatiesector. In dit convenant zullen afspraken gemaakt worden over de inzet van de corporaties op het gebied van de wijkenaanpak, betaalbaarheid, energiebesparing, huisvesting, woningbouw en stedelijke vernieuwing. Het zal daarbij met name gaan om de extra inspanning die corporaties op genoemde terreinen zullen gaan leveren. Ook zonder het convenant en nadere afspraken leveren corporaties vanuit hun missie aan genoemde punten immers al een belangrijke bijdrage. Uitgangspunt voor het convenant vormen het Coalitieakkoord enerzijds en het `Antwoord aan de samenleving' van de woningcorporaties zoals dat eerder dit jaar onder regie van Aedes tot stand is gekomen anderzijds. Het streven is erop gericht om voor de zomer tot afspraken te komen met de sector, omdat het resultaat van deze besprekingen belangrijke input is voor het Actieplan Krachtwijken. Over de voorstellen van het "Antwoord aan de samenleving" van de corporaties, ben ik inmiddels met Aedes in gesprek. Mijn inzet is erop gericht om mede op basis van dit aanbod met de corporaties tot meerjarige afspraken te komen over hun investeringen in in ieder geval de wijkaanpak en energiebesparing, over de gewenste woningbouwproductie en de betaalbaarheid van het wonen. Ik streef ernaar hierover nog voor de zomer met hen tot overeenstemming te komen. Over het resultaat hiervan zal ik u informeren.

Er is een samenhang tussen bovengenoemde afspraken en de verdere uitwerking van het corporatiestelsel, dat immers voldoende ruimte en stimulans moet bieden voor de gewenste inzet. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een onderscheid in wel en niet met staatssteun te verrichten activiteiten en de mogelijkheid tot het oprichten van `vrije' dochterondernemingen, waarover voormalig minister Dekker u op 21 september vorig jaar berichtte. Ook betreft het onder meer de sturing op de prestaties van corporaties, waarin de in de brief `Beleidsvisie toekomst woningcorporaties' van 12 december 2005, genoemde investeringsdoelstelling voor individuele corporaties een belangrijke rol speelt. Voor deze en dergelijke onderwerpen geldt, dat ik mijn oordeelsvorming aanhoud tot er meer zicht is op de onderhandelingsresultaten met Aedes.
De verdere inrichting van het corporatiestelsel bepaalt mede de meest geëigende governance in de sector en de vormgeving van het publiekrechtelijk toezicht als sluitstuk. Over dit laatste is reeds een advies van professor Schilder voor handen. Zodra, mede op basis van de afspraken met de sector, meer duidelijkheid is over de missie, taken en activiteiten van de corporaties zal ik u mijn voorstellen ter zake van het toezicht doen toekomen. Ik verwacht dat dit eerst na de zomer mogelijk zal zijn.

Wat betreft de uitwerking van de motie Depla c.s. inzake fusies is een circulaire aan de corporaties in vergevorderd stadium, waarmee ik hen informeer over een aanscherping van de regelgeving ter zake. Deze aanscherping betreft zowel de inhoudelijke toetsingscriteria die ik bij fusies zal hanteren, als de procedurele voorschriften die corporaties bij fusies moeten volgen. Ik zal u deze circulaire vooraf doen toekomen. Dat geldt ook voor de circulaire over de begrenzing van de mogelijkheden tot investeren door corporaties over de landsgrenzen die ik binnenkort zal versturen.

Ten aanzien van de salarisontwikkeling bij corporaties, verwijs ik u naar de brief van mijn voorganger hierover van 21 februari van dit jaar. Voor een oordeel en de eventuele gevolgtrekkingen wacht ik eerst op de komende besluitvorming door het kabinet op basis van het advies van de commissie Dijkstal over de wenselijkheid en mogelijkheid van normering van salarissen in de semi-publieke sectoren. Dit advies wordt dit voorjaar verwacht.

Ministerie van VROM BDG2007023869 Pagina 3/4

Tot slot verwacht ik voor de zomer met u te kunnen overleggen over de Wijziging van de Wet op het overleg huurders verhuurder (verbetering positie en zeggenschap huurders,TK 30856). Bij de opstelling van dit wetsvoorstel zijn o.a. de adviezen van de commissie "Zeggenschap en versterking positie huurders(organisaties)" (commissie Leemhuis) betrokken. Mij is bekend dat u over dit wetsvoorstel een Rondetafelgesprek hebt gepland op 18 april 2007. Ik zie uw verslag over dit wetsvoorstel met belangstelling tegemoet.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht en ik ben gaarne bereid één en ander toe te lichten tijdens het Algemeen Overleg op 29 maart.

Hoogachtend,

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

drs. Ella Vogelaar

Ministerie van VROM BDG2007023869 Pagina 4/4