Senternovem


Nieuws

28-03-2007 | Woningcorporaties: meer FSC-hout toepassen in 20.000 woningen extra per jaar

Woningcorporaties en ook bouw- en houtbedrijven gaan de komende jaren nog meer FSC-hout gebruiken, in het bijzonder uit Borneo. Hiermee willen zij de FSC-certificering en goed bosbeheer verder stimuleren om zo de unieke natuur te sparen, waaronder het zwaar bedreigde hart van Borneo. De organisaties ondertekenden hiertoe maandag in Jakarta, tijdens de vierdaagse FSC-conferentie, een declaration of commitment.

Samenwerking intensiveren
Met deze verklaring willen zowel de woningcorporaties, het Nederlandse bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich uitspreken om de samenwerking te intensiveren met de Indonesische boseigenaren, concessiehouders, houthandelaren, overheid en maatschappelijke organisaties. Nederlandse bedrijven willen lange termijn contracten aangaan met (bijna) gecertificeerde leveranciers uit Indonesië, waaronder Borneo, om zo aan de grote behoefte aan FSC-hout te kunnen voldoen.

Concrete toezeggingen
Concrete toezeggingen zijn dat 38 woningcorporaties de komende vijf jaar uitsluitend FSC-hout gebruiken bij de bouw van meer dan 100.000 nieuwbouwwoningen. Het gaat om een volume van circa 100.000 kubieke meter tropisch FSC-hout. Woningcorporaties en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zullen zich inspannen het aantal van 100.000 woningen nog in 2007 met 20.000 te verhogen. Zij werken aan een gezamenlijke inkoopstrategie van FSC-hout om hun beleid meer kracht bij te zetten. Ook Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, gaat FSC-hout sterk promoten bij haar leden.