RACM: Archeologische monumentenlijst opgeschoond

28.03.2007 / 15:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Monumentenzorg

Monumentenzorg

PERSBERICHT

Zeist, 28 maart 2007

Archeologische monumentenlijst opgeschoond

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft het archeologische deel van het project Actualisering van het Monumentenregister (AMR) afgerond. Het monumentenbestand is nu opgeschoond, dubbelingen zijn verwijderd en 30% van het beschermde areaal afgevoerd van de lijst. Hiermee is een forse slag geslagen in het terugdringen van onnodige beperkingen van overheidslasten. Voortaan richt de RACM haar werkzaamheden zo in dat het archeologische monumentenbestand actueel blijft.

Door de afronding van AMR heeft de RACM nu 55 beschermde monumenten van de lijst afgevoerd. Is voor 250 rijksmonumenten het beschermde oppervlak verkleind en voor 60 monumenten vergroot. En is bovendien het beschermd oppervlak met 30% (3000 hectare) afgenomen. Nu telt de lijst 1426 archeologische rijksmonumenten. Het archeologisch bestand bestaat uit zowel zichtbare monumenten, zoals hunebedden, grafheuvels en terpen, als onzichtbare monumenten waaronder sporen van vroegere bewoning en villacomplexen.
Dit monumentenbestand kreeg vorm na de totstandkoming van de Monumentenwet in 1961, maar bevatte onvolledigheden. Soms waren de aanwezige archeologische waarden sinds de aanwijzing teloor gegaan. Naast het streven van de overheid om te dereguleren, maakt ook de implementatie van het Verdrag van Malta in de Nederlandse wetgeving het noodzakelijk om te beschikken over een geactualiseerd bestand.
De actualisering bestond uit twee delen. Eerst werd per monument een dossier- en literatuuranalyse gemaakt, gecombineerd met een visuele inspectie en waar nodig veldwerk. Alle zichtbare monumenten zijn digitaal ingemeten. Op basis van deze informatie is een besluit genomen over de status en omvang van het monument. Vervolgens zijn deze beslissingen verduurzaamd en zijn meer dan achtduizend belanghebbenden aangeschreven en voorgelicht over de (aangepaste) status van hun eigendom. Tot slot is alle informatie én de vernieuwde contour bijgewerkt in het centrale archeologische informatiesysteem Archis.
De afronding van het actualiseringsproject voor de gebouwde monumenten is eind 2007 gepland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RACM, tel.
030-6983475 of b.de.vries@racm.nl. www.racm.nl. www.archis.nl.