ABVAKABO FNV

RDW: PAS-regeling en leeftijdsverlofdagen moeten blijven

Voor de Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW) trekt ABVAKABO FNV de conclusie dat de PAS-regeling behouden moet blijven, net als de leeftijdsverlofdagen. Aanpassingen van de PAS-regeling zijn wel bespreekbaar. Dat blijkt uit de vier gehouden tussentijdse ledenraadplegingen op 20, 21 en 22 maart 2007. Overigens trokken de vergaderingen ook de belangstelling van veel niet-leden.

De stemming tijdens de ledenvergaderingen was opvallend vergelijkbaar. Er wordt veel waarde gehecht aan behoud van de PAS-regeling en de leeftijdsverlofdagen, hoewel het laatste punt duidelijk minder in de aandacht stond. Verder is opvallend dat er veel angst bestaat voor willekeur door leidinggevenden en gebrek aan vertrouwen in individueel maatwerk. Een helder, maar wel verontrustend signaal. Meer informatie over de signalen die tijdens de ledenraadplegingen zijn geuit, leest u in de nieuwsbrief RDW van 28 maart 2007.

Naar aanleiding van de signalen op de vergadering wil ABVAKABO FNV de volgende onderhandelingslijn uitzetten:

1. De PAS-regeling moet als collectieve regeling in de rechtspositie verankerd blijven;

2. Een aanpassing in de voorwaarden is bespreekbaar, gedacht zou kunnen worden om dezelfde regeling als bij het Rijk te gaan hanteren (artikel 21a ARAR);

3. Deze aanpassing moet dan wel in samenhang worden bekeken met onze eisen op de loonparagraaf.

4. Gezien het relatief geringe kostenbeslag van de leeftijdsverlofdagen bestaat er geen noodzaak om in de huidige regeling verandering aan te brengen.

5. In de toekomst zou gekeken kunnen worden naar vereenvoudiging en modernisering van de cao, waarbij onder meer een groot aantal verlofvormen gebundeld worden en in een jaarlijks keuzemenu arbeidsvoorwaarden ondergebracht worden.

6. Naast het feit dat aan het onderwerp `inzetbaarheid' een heleboel onduidelijkheid kleeft, is het beleid hieromtrent met name onderwerp van overleg tussen de bestuurder en ondernemingsraad. De rechtspositieregeling zelf leent zich slecht om beleidsinhoudelijke noties rondom inzetbaarheid of strategisch HR beleid vast te leggen.

De eerstvolgende vergadering staat gepland op woensdag 4 april 2007.