Gemeente Hardenberg

Project Alcoholmatiging Jeugd regio IJsselland

Alcoholgebruik onder jongeren neemt de laatste jaren sterk toe, ook in de politieregio IJsselland. In de regio IJsselland wordt door (zeer jeugdige) jongeren stevig en vaak alcohol gedronken. Deze ontwikkeling baart zorgen. Immers drinken van (veel) alcohol op jonge leeftijd leidt tot onherstelbare orgaanschade (met name de hersenen) en grotere risicos voor alcoholverslaving in de volwassenheid. Daarnaast geeft (overmatig) drankgebruik door jongeren veel overlast en is er een samenhang tussen alcohol en het plegen van criminaliteit (met name geweldsdelicten en vernieling en vandalisme).

Wat is er tot nu toe gebeurd?
Om aan de ontwikkeling rond alcohol en jeugd een halt toe te roepen in de regio IJsselland hebben de gemeente Zwolle, Politie IJsselland, stichting CAD, GGD -Regio IJssel-Vecht en het Project Integrale Veiligheid (PIV) gezamenlijk het initiatief genomen om deze thematiek ook regionaal op de agenda te zetten.

Als start is op 16 februari 2006 een bestuurlijke strategiebijeenkomst georganiseerd waarin de ernst van het probleem is gepresenteerd en de mogelijkheden voor een effectieve aanpak zijn toegelicht. Tijdens deze bijeenkomst hebben de gemeenten Deventer, Olst/Wijhe, Ommen, Zwolle, Raalte, Kampen, Steenwijkerland, Staphorst, Zwartewaterland, Dalfsen, Hardenberg en Hattem een intentieverklaring ondertekend, waarbij zij onderschrijven dat de ontwikkelingen in het gebruik van alcohol onder jongeren een maatschappelijk probleem vormen. Daarnaast hebben zij verklaard gezamenlijk initiatieven te willen nemen om dit probleem aan te pakken om zo te komen tot een substantiële aanpak van alcoholmatiging bij de jeugd in regio IJsselland.

Om de regionale aanpak vorm en inhoud te geven is op 19 december 2006 door het college van B&W van de gemeente Zwolle namens haar partners en de betrokken gemeenten het Projectplan Alcoholmatiging Jeugd regio IJsselland vastgesteld. Op dit moment wordt het projectplan uitgevoerd.

Wat wil de projectgroep bereiken?
Projectdoelstelling is Het bevorderen van regionaal en gemeentelijk beleid gericht op alcoholmatiging bij jongeren in de leeftijd van 10-24 jaar waardoor de negatieve effecten van alcoholgebruik worden verminderd. Concreet wil de projectgorpe bereiken dat de omvang van de groep jogneren in de leeftijd van 10 24 jaar die drinkt, in 2011 niet groter is dan in 2003. Ook wil de projectgroep ervoor zorgen dat de startleeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken, in 2011, niet lager is dan in 2003 en dat de consumptie van alcohol door de groep 10-24 jarige in 2011 niet is toegenomen ten opzichte van 2003.

Welke organisaties ondersteunen het project?
Naast alle deelnemers in het project en de gemeenten die de intentieverklaring hebben ondertekent ondersteunt de provincie Overijssel (o.a. verantwoordelijk voor de jeugdzorg) het project. Zij wil vanuit haar verantwoordelijkheid de ontwikkeling en uitvoering van regionale projecten op het gebied van alcoholmatiging gericht op jongeren ondersteunen


* Intentieverklaring Jeugd en Alcohol

* Projectplan Alcoholmatiging Jeugd regio IJsselland
* Factsheet ´Alcoholgebruik door jongeren regio IJsselVecht
* Resultaten gezondheidsmonitor kinderen 0-12 Regio IJsselVecht - gegevens m.b.t. alcoholgebruik

* Links

Lees voor Lees voor