Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 28 maart 2007

Rijkswaterstaat besteedt het IT-beheer van werkplek- en datacentrumdiensten uit aan Capgemini

Met het tekenen van het contract op 28 maart beginnen Rijkswaterstaat en Capgemini aan een nauwe samenwerking. Capgemini draagt samen met hoofdpartner HP de komende 7,5 jaar zorg voor het beheer van werkplek- en datacentrumdiensten van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat besloot tot deze uitbesteding om flexibeler en efficiënter in te kunnen spelen op veranderingen binnen en buiten de organisatie.

De uitbesteding van de generieke IT-omgeving betekent een belangrijke stap voor Rijkswaterstaat. IT is onmisbaar geworden voor de primaire taken van Rijkswaterstaat. Verkeer wordt begeleid door verkeerscentrales zonder welke de wegen vollopen, sluizen worden op afstand bediend en schepen varen veilig op basis van IT-voorzieningen. Het is dan ook belangrijk om deze zaken op orde te hebben én de IT betrouwbaar, efficiënt en flexibel in te richten om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. In Capgemini meent RWS hiervoor - op basis van criteria als kwaliteit, werkwijze en scope van dienstverlening - de beste partner te hebben gevonden. Met deze uitbesteding begint Rijkswaterstaat zich terug te trekken van de operationele IT-taken. Rijkswaterstaat zal zich gaan richten op de regievoering van de IT-dienstverlening en het verder standaardiseren van systemen en processen. Rijkswaterstaat is daarom op zoek naar ICT-professionals die invulling gaan geven aan deze rolverandering.

De uitbesteding door Rijkswaterstaat betreft het IT-beheer van werkplek- en datacentrumdiensten. Alle werkplekken en een grote hoeveelheid servers worden voortaan door Capgemini ingericht en beheerd. Het contract heeft een looptijd van 7,5 jaar en vertegenwoordigt een waarde van minimaal EUR 230 mln. Daarbij is er een mogelijkheid om de dienstverlening op te schalen met applicaties en naar andere onderdelen van Verkeer en Waterstaat. In het contract is een optie van verlenging opgenomen voor nog eens 5 jaar. Na de contractondertekening gaan Capgemini, HP en Rijkswaterstaat aan de slag met de voorbereidingen van de transitie. De eerste belangrijke stap betreft de inrichting van een nieuw kantoor met 2000 werkplekken in Westraven in oktober 2007.

EINDE BERICHT ============================================================

Onderstaande info is achtergrondinformatie

Over Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat (RWS) is de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Rijkswaterstaat werkt aan de bescherming tegen overstromingen en aan schoon en voldoende water voor alle gebruikers. Bovendien bevordert RWS de vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, zowel op het rijkswegennet als op het netwerk van rijkswateren. Rijkswaterstaat schept belangrijke voorwaarden voor de veiligheid, bereikbaarheid en economie van ons land.

Rijkswaterstaat ontwikkelt zich tot een dienstverlenende organisatie voor wie via het hoofd(vaar)wegennet van A naar B wil reizen. Veiligheid, doorstroming, comfort en betrouwbare informatievoorziening zijn daarbij sleutelwoorden.

De Adviesdienst Geo-informatie en ICT, één van de zes specialistische diensten van Rijkswaterstaat, ondersteunt de kerntaken van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat door goede, gecertificeerde en gestandaardiseerde geo-informatie en ICT-infrastructuur beschikbaar te stellen. Meer informatie is beschikbaar op www.rijkswaterstaat.nl