Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 maart 2007

Vragen van de leden Samsom en Vermeij (PvdA) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

over baggersepciedepot Ingensche Waarden.


1. Bent u bekend met de recente ontwikkelingen rond het geplande baggerspeciedepot Ingensche Waarden, waar Ingensche Waarden BV met planschadeclaims tegen de gemeente Buren dreigt, hoewel het bedrijf nog niet in het bezit is van onherroepelijke vergunningen op grond van de Wet Milieubeheer en ook de planstudies zoals voorgenomen in de PKB Ruimte voor de Rivier nog niet zijn afgerond?


2. Deelt u de conclusies van het rapport 'Marktonderzoek baggerspecie Gelderland en OostUtrecht', opgesteld door Grontmij d.d. 20 december 2006, waarin gesteld wordt dat het aanbod van baggerspecie categorie 3 en 4 zo klein is/wordt dat er genoeg ruimte is in overige depots?


3. Herinnert u zich het verweerschrift van het Ministerie van V&W op bezwaren tegen de verleende vergunning voor voornoemde baggerspeciedepot op grond van de WVO, waarin u stelde pas na de planstudiefase concrete inrichtingsvoorstellen gedaan kunnen worden?


4. Herinnert u zich de antwoorden van de staatsecretaris van V&W op vragen van het lid Krahe (PvdA), waarin u stelt dat tengevolge van het besluit Bodemkwaliteit 'het de verwachting is dat de behoefte aan extra depotcapaciteit minder groot wordt' (2007-2007 568, antwoord vraag 7)


5. Is het te verwachten dat daarbovenop het nieuwe kabinet - in het kader van de duurzame pijler in het regeerakkoord - weer initiatieven opstart voor het verwerken van baggerspecie? Initiatieven die onder het vorig Kabinet zijn stopgezet (26401, nr. 40)? Zo ja, welke invloed heeft dat op het aanbod van baggerspecie, in het bijzonder van categorie 3 en 4?


6. Bent u van mening dat het verstandig is om - gezien de vragen bij het aanbod van baggerspecie én de nog te ondernemen planstudies -dwars tegen het draagvlak in de omgeving in, door te zetten met de aanleg van een baggerspeciedepot voor vervuilde grond tot en met categorie 4?


7. Zo nee, bent u bereid om met een beroep op onder andere de procedures voor de PKB de provincie Gelderland te laten weten dat inrichting van een baggerspeciedepot voor categorie 3 en 4 slib nog niet aan de orde is, totdat meer duidelijk is over het aanbod van baggerspecie? Bent u bereid de provincie te wijzen op de wenselijkheid de vergunning op dit punt aan te passen? Bent u tevens bereid een bemiddelende rol te spelen in het planschade conflict tussen de gemeente, provincie en de Ingensche Waarden BV?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl