Gemeente Maastricht

Coffeeshop Mississippi gesloten, overlast wordt hard aangepakt

De Coffeeshopboot Mississippi (Wilhelminakade) gaat voor drie maanden dicht. Extra politie wordt ingezet tegen overlast en illegale drugshandel.

Vandaag (28 maart 2007) heeft de Burgemeester van Maastricht het voor het publiek toegankelijk lokaal 'coffeeshop Mississippi' aan de Wilhelminakade gesloten voor de duur van vooralsnog drie maanden vanwege overtreding van de zogeheten 'AHOJG-criteria', met name het J-criterium, toelating en verkoop van softdrugs aan een minderjarige .

Uit een rapport van de politie en de daarbij gevoegde proces-verbalen, onder meer bevestigd door camerabeelden, blijkt dat op 22 februari van dit jaar aan een persoon jonger dan 18 jaar toegang is verleend, en ook drugs verkocht zijn. De vergunninghouder heeft de gelegenheid gehad om te reageren op deze constatering, maar zijn zienswijze heeft geen nieuwe feiten opgeleverd.

Naar aanleiding van deze sluiting moet de exploitant de zaak met directe ingang voor de duur drie maanden gesloten houden.

De Burgemeester is ingevolge de Opiumwet bevoegd om bestuursdwang toe te passen (in de vorm van een sluiting) als er in een voor het publiek toegankelijk lokaal een overtreding van de AHOJG-criteria wordt geconstateerd. De coffeeshops zijn gedoogd onder de nadrukkelijke voorwaarde dat zij zich houden aan deze criteria. De criteria houden in:

A: geen Affichering
H: geen Harddrugs verkopen
O: geen Overlast veroorzaken
J: geen verkoop aan Jeugdigen (onder 18 jaar)
G: geen Grotere hoeveelheid dan 5 gram per transactie en geen Grotere handelshoeveelheid in de coffeeshop dan 500 gram.

De Burgemeester van Maastricht voert een consequent beleid ten aanzien van de toepassing van deze AHOJG-criteria. Een exploitant die zich schuldig maakt aan overtreding van één van deze criteria wordt geconfronteerd met sluiting van zijn zaak.

Tweede constatering

In december 2006 is bij de Mississippi ook al een overtreding geconstateerd van het J-criterium. De constatering van februari 2007 zou dan het tweede zijn binnen drie jaar, en daarop staan in het Damoclesbeleid zes maanden sluiting. Gevoegd bij het eerste geval zou dat een totale sluiting van negen maanden kunnen opleveren.

De voorzieningenrechter heeft de eerste sluiting (van december 2006) echter geschorst, en zolang deze zaak nog in procedure is heeft de Burgemeester, in afwachting van de uitkomst daarvan, voor het tweede geval een feitelijke sluiting van drie maanden opgelegd. Indien de rechtbank in de procedure van de eerste overtreding oordeelt dat de Burgemeester in december 2006 terecht een besluit tot sluiting op grond van Damoclesbeleid genomen heeft, kan de Burgemeester alsnog het besluit van december effectueren (de eerste overtreding) en aanvullend de resterende drie maanden opleggen voor de tweede overtreding. De Mississippi zou dan in totaal 9 maanden dicht kunnen gaan.

Overlast

Uit de tijdelijke sluitingen van december 2006 van de Mississippi, de nabijgelegen coffeeshop Kosbor (Kleine Gracht) en de coffeeshop 'Blue Dream' in Scharn (gesloten van 28 november 2006 tot 28 februari 2007) is gebleken dat er een toename van het aantal dealers en runners geconstateerd werd in de omliggende buurten (Binnenstad, de daaromheen gelegen Kwartieren, Scharn, Wittevrouwenveld) en dat dit voor de bewoners extra overlast meebracht en een groter onveiligheidsgevoel veroorzaakte.

Om deze overlast aan te pakken starten de politie en gemeente (Stadstoezicht) morgen een stadsbreed offensief tegen de overlast als gevolg van drugsrunners en illegale drugshandel.

Wallstreet

Tot slot is het voor de bewoners in het gebied Wilhelminakade-Markt-Grote Gracht-Brusselsestraat, die te maken hebben met een hoge concentratie coffeeshops, een opsteker te vernemen dat de rechtbank van Maastricht de gemeente op alle fronten in het gelijk gesteld heeft wat betreft het intrekken van de vergunning van coffeeshop Wallstreet. Dit is op 7 februari 2006 gebeurd op basis van de toepassing van de Wet BIBOB en de daaruit getrokken conclusie dat er sprake is van ernstig gevaar voor het gebruik van de vergunning voor criminele activiteiten.