Politie Gelderland-Zuid

Minderjarige betrapt

Nijmegen, 28-03-2007 o Maandag zag een surveillerende motoragent op de Neerbosscheweg twee jongens rijden op een snorfiets. Omdat de agent het vermoeden had dat de bestuurder nog geen 16 was, liet hij hem stoppen.

Na controle van zijn gegevens bleek dat de bestuurder pas 14 jaar was en dus niet in het bezit kon zijn van een bromfietscertificaat. Hiervoor kreeg de 14-jarige jongen uit Nijmegen een bekeuring. Bij controle van het kenteken van de snorfiets bleek dat de kentekenplaten als gestolen geregistreerd stonden. Hierop werd de jongen aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Onderzoek

Onderzoek aan de snorfiets wees uit dat het toch een bromfiets betrof. Omdat de 14-jarige zonder helm reed, wat op een bromfiets wel verplicht is, kreeg hij hiervoor alsnog een bekeuring. Uit onderzoek aan het framenummer bleek dat deze kennelijk niet is geschouwd en daardoor niet gekentekend. De jongen verklaarde dat hij eerder deze maand de kentekenplaten van een andere snorfiets, die geparkeerd stond in een voortuin in de Nijmeegse wijk Waterkwartier, had gestolen. Dit had hij gedaan omdat hij toch graag op de bromfiets wilde rijden. Het niet schouwen leverde hem echter wel een bekeuring op. Daarnaast verklaarde hij nog de tankdop van de snorfiets gestolen te hebben. De eigenaar van de snorfiets heeft begin maart aangifte van deze diefstallen gedaan.

Na verhoor is de 14-jarige weer in vrijheid gesteld De jongen zal binnenkort bij de officier van justitie moeten verschijnen. (10)