Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk ARBO/A&V/2007/11721 Datum 28 maart 2007

Onderwerp Maatschappelijk advies en slotdocument Commissie
Het Werkend Perspectief

Hierbij stuur ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het maatschappelijk advies en het slotdocument van de Commissie Het Werkend Perspectief (CWP). Deze documenten heb ik tijdens de slotconferentie van de CWP op 28 maart 2007 in ontvangst genomen. Tevens stuur ik u twee beeldvormingonderzoeken, die op verzoek van de CWP zijn uitgevoerd.

De CWP is maart 2003 ingesteld voor een periode van vier jaar om de arbeidsintegratie en de re-integratie van arbeidsgehandicapten en chronisch zieken te stimuleren. Het accent lag hierbij op het leveren van een bijdrage aan:
positieve en realistische beeldvorming inzake arbeidsgehandicapten bij werkgevers, werknemers en intermediaire organisaties;
het verbeteren van de kwaliteit van de begeleiding van werknemers en werkzoekenden bij preventie, zorg, verzuimbegeleiding behandeling en (re)integratie, onder meer bij psychische arbeidsongeschiktheid en andere arbeidshandicaps; aandacht voor specifieke doelgroepen als chronisch zieke jongeren en jong- gehandicapten;
het stimuleren van gedragsverandering bij werkgevers, werknemers en hun adviseurs. De CWP heeft daaraan langs meerdere wegen samen met betrokken partijen gewerkt. U vindt een weerslag van de belangrijkste activiteiten in het bijgevoegde slotdocument.

Maatschappelijk advies
De CWP doet concrete voorstellen aan overheid, `uitvoerders'(publiek/privaat), sociale partners en cliëntenorganisaties. Zij stelt daarbij voor dit advies deel te laten uitmaken van de komende besprekingen in het kader van de door het kabinet aangekondigde participatietop. Met het maatschappelijk advies verzoekt de CWP aan alle partijen om: zoveel mogelijk werknemers die werk hebben, maar door ziekte of door herbeoordeling dreigen hun baan te verliezen, aan het werk te houden, al dan niet bij de eigen werkgevers;

Ons kenmerk ARBO/A&V/2007/11721

zoveel mogelijk werkzoekenden met een uitkering en gezondheidsproblemen en/of handicaps die nu nog geen werk hebben, te helpen bij het vinden van een baan. Voor een volledige beschrijving verwijs ik u naar de tekst van het bijgevoegde maatschappelijke advies. Hierna ga ik kort in op een aantal aspecten.

Gelijke behandeling
In het Coalitieakkoord is vastgelegd dat het kabinet de uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) met kracht zal voortzetten. Op dit moment zijn er verschillende (initiatief)wetsvoorstellen voor uitbreiding van de wet in behandeling. In januari 2007 is een onderzoek gestart met betrekking tot uitbreiding van de Wgbh/cz op het terrein van het aanbieden van goederen en diensten. Verwacht wordt dat het kabinet op basis van dit onderzoek eind 2007 conclusies zal trekken en met nadere voorstellen zal komen. Het Ministerie van VWS heeft onder de titel `Aan iedereen gedacht' een folder met praktische tips voor beleidsmakers bij het vormgeven van `inclusief beleid'.

Europees jaar van gelijke kansen
De Europese Commissie heeft 2007 uitgeroepen tot Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen. De doelstelling van het Europees Jaar is mensen bewust te maken van hun recht op gelijke behandeling en vrijheid van discriminatie. Handicap en chronische ziekte vormt één van de zes non-discriminatiegronden die centraal staan in het Europees Jaar. Er zijn workshops, debatten en er is een subsidieregeling voor speciale projecten. De Nederlandse openingsconferentie van het Europees Jaar vond plaats op 7 maart 2007. Daar ging de `Gelijke Kansen estafette' van start waarin steeds één van de non-discriminatiegronden centraal staat. In de maanden maart en april 2007 is het estafette stokje in handen van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en staat de non-discriminatiegrond handicap en chronische ziekte centraal.
Sinds 1 april 2004 is de tijdelijke Taskforce Handicap en Samenleving actief. Deze taskforce onder leiding van mevrouw Van Leeuwen heeft tot doel om op alle levensterreinen de mentaliteit en de beeldvorming ten aanzien van mensen met een beperking positief te beïnvloeden. De werkzaamheden van de taskforce zijn met een jaar verlengd tot 2008.

Beeldvorming
De CWP heeft najaar 2006 twee onderzoeken laten doen naar de beeldvorming over mensen met een chronische ziekte of handicap. Eén onder leidinggevenden en werknemers met de titel `Weerbarstige denkbeelden' en één onder professionals met de titel `Bouwen op vertrouwen'. Het betreft een herhaling van eerder onderzoek in 2003. Uit het onderzoek onder leidinggevenden en werknemers blijkt dat de beeldvorming over mensen met een handicap of beperking de afgelopen jaren nauwelijks is veranderd. De kennis over verantwoordelijkheden bij verzuimpreventie en re-integratie is, vergeleken met 2003 afgenomen. In vergelijking met drie jaar geleden zeggen werkgevers minder gebruik te maken van financiële regelingen voor het in dienst nemen en houden van personen met een handicap of beperking. Toch schatten leidinggevenden en werknemers met een handicap de kansen om aangenomen te worden hoger in dan drie jaar geleden. Niet-werkenden met een handicap of
---

Ons kenmerk ARBO/A&V/2007/11721

beperking signaleren ook dat de bereidheid van werkgevers om mensen uit hun doelgroep aan te nemen is toegenomen.
Uit het onderzoek over de beeldvorming onder professionals blijkt dat deze is verbeterd. Ditzelfde geldt voor de ketensamenwerking van professionals onderling, uit de arbo-curatieve en re-integratieketen. Bovendien is het vertrouwen tussen de professionals uit de arbo- en curatieve keten toegenomen. Met name onder re-integratieconsulenten heerst optimisme. In vergelijking met twee jaar geleden zien de professionals een toenemend aantal verbeteringen in de arbeidsmarktpositie van mensen met een beperking, chronische ziekte, psychische en/of psychiatrische aandoening.

Om de beeldvorming van mensen met een chronische ziekte of handicap te versterken heeft het kabinet in 2003 de CWP ingesteld. Medio 2006 is de beeldvormingcampagne `Geknipt voor de juiste baan' gestart. Deze campagne geeft SZW in samenspraak met sociale partners, UWV, CWI en tot 28 maart, CWP vorm. Met deze campagne wordt, samen met de genoemde partijen de beeldvorming van arbeidsgehandicapten bij werkgevers, werknemers en intermediairs versterkt.

Ten aanzien van professionals wordt bezien hoe beeldvorming, kennis, houding en gedrag, zijn te verbinden met ontwikkelingen in de kwaliteit van dienstverlening in de zorg- en re- integratiesector. De Stichting Blik op werk heeft een keurmerk voor aanbieders van arbo- en re-integratiedienstverlening ontwikkeld, waar de tevredenheid van de cliënt wordt meegenomen.

Informatie en voorlichting
De Ministeries van VWS en SZW, het UWV, het CWI en het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg) zijn bezig met het ontwikkelen van een webloket, waar alle informatie over voorzieningen uit de zorg en de sociale zekerheid op een klantvriendelijke manier, via zogenaamde 'life events', wordt ontsloten. Tevens wordt het mogelijk via dit webloket voorzieningen aan te vragen. Dit webloket zal het mogelijk maken dat chronisch zieken en gehandicapten makkelijker informatie kunnen ontsluiten over voorzieningen die hen ondersteunen, niet alleen bij werk, maar ook bij het participeren in de samenleving. Binnen het nieuwe Arbokennisportaal wordt een specifiek onderdeel `arbeid en handicap' gemaakt.

Onderdeel van eerdergenoemde campagne is de website `Geknipt voor de juiste baan' die naast tal van goede voorbeelden en verwijzingen naar partnerorganisaties zoals werkgevers- , werknemers- en uitvoeringsorganisaties, ook een duidelijk overzicht geeft van alle beschikbare re-integratie-instrumenten. In het kader van de campagne vindt een tweede effectmeting plaats gericht op de effecten van de campagne en op de aspecten kennis en houding. De CWP vraagt om nader onderzoek te doen naar gedragsverandering. Bezien wordt of een breder onderzoek gericht op gedragsverandering mogelijk en nuttig is.
De campagne zal dit jaar samen met alle betrokken partijen door het Ministerie van SZW worden voortgezet.

---

Ons kenmerk ARBO/A&V/2007/11721

Ondersteuning cliëntenorganisaties
Uitgangspunt bij het ondersteunen van cliëntenorganisaties is dat, indien passend binnen de beleidsdoelstellingen van het Ministerie van SZW, het mogelijk is om voor projecten een subsidieaanvraag in te dienen. Daarnaast worden patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties op het vlak van zorg en maatschappelijke ondersteuning gesubsidieerd door het Fonds PGO.

Tot slot
Het kabinet heeft met belangstelling kennis genomen van het advies, het slotdocument en van de beide beeldvormingrapporten. Het netwerk en de ervaring van de CWP hebben geleid tot voorstellen aan alle partijen, die er de komende periode toe kunnen bijdragen, de arbeidsdeelname van mensen met een handicap of chronische ziekte te vergroten.

De kansen op werk van mensen met een handicap of beperking nemen toe nu de economie aantrekt en er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. Belangrijk voor het bevorderen van arbeidsparticipatie is ook dat mensen met een beperking maatschappelijk kunnen participeren op alle levensterreinen. Gemeenten hebben hierbij een belangrijke taak in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning, die per 1 januari 2007 in werking is getreden. Het kabinet beziet verder welke voorstellen van de CWP zullen worden meegenomen in lopende trajecten als de participatietop en het komende SER-advies Wajong.

De CWP stopt, maar velen gaan door. Het kabinet heeft als motto voor de komende vier jaren `Samen werken, samen leven'. In dat kader past het, om er samen voor te zorgen dat mensen met een arbeidshandicap kunnen participeren en hun kansen op werk en maatschappelijke participatie kunnen verzilveren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


---

Ons kenmerk ARBO/A&V/2007/11721

Bijlage(n): 1. Rapport Bouwen op vertrouwen
2. Rapport Weerbarstige denkbeelden
3. Maatschappelijk advies CWP
4. Slotdocument CWP
c.c.: Stichting van de Arbeid
SER

5