Provincie Groningen

SNN start unieke pilot voor vermindering controledruk 28 maart 2007

Als het aan het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ligt, is het over niet al te lange tijd gedaan met de grote hoeveelheden controles op subsidietrajecten. Het SNN start daarom een pilot die de controledruk bij projecten en individuele ondernemers moet doen verminderen. Deze pilot, die in samenwerking met de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw Natuur & Visserij en Financiën wordt uitgevoerd, zal naar verwachting in september worden afgerond. Het SNN ziet zichzelf geroepen een dergelijk initiatief te nemen aangezien het als geen andere organisatie over een totaaloverzicht van het huidige controlewoud beschikt.

De ambities die het SNN met de pilot heeft zijn groot. De lat wordt hoog gelegd om ook daadwerkelijk grote, structurele veranderingen te weeg te brengen. Met de pilot, waarvoor ook de medewerking van de Europese Commissie gevraagd is, poogt het SNN een aantal zaken te realiseren:

* Naast de SNN-controle moet er per subsidieproject maximaal één andere controle plaatsvinden. Nu zijn dit er soms wel zes á zeven.
* Er mag maximaal één review per controle-instantie plaatsvinden. Opeenvolgende reviews die controle-instanties op elkaar uitoefenen moeten tot de verleden tijd gaan behoren.

* De controlecyclus wordt afgerond binnen één jaar na de afrekening van een subsidie. Nu komt het voor dat projecten of ondernemers soms tot wel vijf jaar na dato nog controles over zich heen krijgen.

* Controleurs moeten gebruik maken van reeds aanwezige controlebevindingen. Nu is het zo dat het wiel te vaak opnieuw wordt uitgevonden.

* De accountantskosten van projecten bij het SNN bedragen in 2006 17,5% van de totale uitvoeringskosten. Dat mag straks niet meer dan 10% zijn.

Bovenstaande doelstellingen moeten leiden tot vereenvoudiging van de controledruk bij ontvangers van subsidies en een verlaging van de administratieve last bij zowel de ontvanger als het SNN. Als blijkt dat de resultaten van de pilot positief geëvalueerd worden

28 maart 2007