Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Betere genezing longkanker door hoge bestralingsdosis

Amsterdam, 27 maart 2007 - Het verhogen van de bestralingsdosis verbetert de genezing van longkanker. Dat blijkt uit onderzoek van radiotherapeut-oncoloog José Belderbos en hoogleraar Experimentele Radiotherapie Harry Bartelink van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Belderbos promoveert woensdag 28 maart op dit onderzoek.

Belderbos deelde 88 patiënten met longkanker in verschillende groepen in, waarbij ze selecteerde op de geschatte kans op bijwerkingen die patiënten kunnen krijgen ten gevolge van de bestraling. Verrassend genoeg verdroegen patiënten met een laag risico op bijwerkingen een bestralingsdosis van 94,5 Gy. Deze dosis ligt maar liefst vijftig procent hoger dan de standaarddosis van 60 Gy. De patiënten die deze hoge dosis ontvingen, hadden bovendien een aanzienlijk betere kans op genezing. Deze dosis verhoging werd mogelijk gemaakt door de nieuwe mogelijkheden van geavanceerde bestralingsapparatuur, zoals beeldgeleide bestraling.

In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 9.000 mensen longkanker vastgesteld. Het is na prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Radiotherapie krijgt in het behandeltraject een prominentere rol nu uit recent, grootschalig onderzoek van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) in het Journal of National Cancer Institute van 21 maart jl. blijkt dat ook bij patiënten met een naar lymfeklieren tussen de longen uitgezaaid stadium longkanker, bestraling gecombineerd met chemotherapie de beste behandeling is.

Zoals inmiddels ook is aangetoond bij baarmoederhalskanker en keelkanker, verwachten Belderbos en haar collega's dat naast een hoge bestralingdosis, ook het gelijktijdig toedienen van chemotherapie en de genezing van longkanker verbetert. Deze bevinding wordt ondersteund door meerdere wereldwijde studies. De resultaten van een zogenaamde meta-analyse, waarbij de verschillende studies gepooled worden zodat er statistisch krachtigere resultaten uit komen, worden naar verwachting in september 2007 gepubliceerd.

Belderbos heeft ervaring met het gelijktijdig toedienen van radio- en chemotherapie waardoor kankercellen onherstelbaar beschadigd raken. Dit effect heet radiosensitisatie. Door bestraling komen er breuken in het DNA, dat als een ladder in de celkern ligt. De kankercel kan één breuk in de ladder nog herstellen. Maar ontstaan er twee breuken dan is het DNA definitief kapot en gaat de kankercel dood. De chemotherapie dwarsboomt het herstelmechanisme van de cel.

Belderbos: "Het gelijktijdig toedienen van chemo- en radiotherapie is voor baarmoederhalskanker en keelkanker al de standaardbehandeling. Onderzoek uit het NKI-AVL heeft in een eerder stadium ook al gesuggereerd dat dit voor longkanker ook een betere aanpak zou zijn. In enkele Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het NKI-AVL, wordt deze behandeling gegeven."