Gemeente Voorschoten

Persberichten - Kort & klein nieuws uit de collegevergadering van 6 maart 2007
Uitgebracht op: woensdag 7 maart 2007

Voorschoten ondertekent regionale prestatieafspraken Wonen, Zorg en Welzijn

Op 29 maart 2007 ondertekent wethouder Kleijweg namens de gemeente Voorschoten de regionale prestatieafspraken Wonen, Zorg en Welzijn. In de regio Zuid-Holland Noord werkt de stuurgroep Wonen, Zorg en Welzijn van de Regionale Commissie Gezondheidszorg (RCG ZHN) al langere tijd aan bestuurlijke afstemming tussen zorgvragers, gemeenten, aanbieders van zorg en welzijn, woningcorporaties en zorgkantoor. Met de regionale prestatieafspraken binden bovengenoemde partijen zich om met elkaar elke vier jaar concrete plannen uit te werken. De beoogde doelen voor 2020 zijn; het realiseren van voldoende aangepaste woningen en van kleinschalig wonen met zorg voor specifieke groepen. En het realiseren van voldoende zorg en welzijnsdiensten in de buurt om te bereiken dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen. Er zal een projectorganisatie worden ingericht voor de uitwerking van het vier jarenplan met een grote inbreng van de gemeenten.
De ondertekening van de prestatieafspraken zal plaatsvinden tijdens een conferentie Wonen, Zorg en Welzijn in Noordwijkerhout.

725 jaar Marktrechten?

Al sinds jaar en dag wordt de Paardenmarkt feestelijk gevierd op de 28ste juli.
De organisatie is in handen van het Comité Paardenmarkt Voorschoten en het Comité Paardensport en wordt ondersteund door de gemeente. Het is onduidelijk of Voorschoten precies 725 jaar geleden marktrechten heeft gekregen voor de handel in paarden. De fractie van D66 heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld of zij bereid is dit jaar extra aandacht te besteden aan de viering van de Paardenmarkt. In 1982 was het een week lang feest rond de Paardenmarkt om te herdenken dat graaf Floris V 700 jaar geleden marktrechten zou hebben verleend aan Voorschoten. Naar wij nu weten, kan niet worden gesteld dat dit historisch feit in 1282 heeft plaatsgehad. Ook bij het organiserend Comité Paardenmarkt Voorschoten bestaan twijfels over de juistheid van het jaartal. Het Comité heeft aangegeven dat zij (vooralsnog) geen speciale behoefte hebben om dit jaar extra activiteiten te organiseren.

Informatiefolder moment voor een monument beschikbaar

Voor eigenaren van een rijks- of gemeentelijk monument of voor diegene die een pand bezitten binnen het beschermde gezicht is een algemene folder beschikbaar bij de balie van het gemeentehuis van Voorschoten. In deze folder staat de procedure voor het verkrijgen van vergunningen, maar ook een uitleg over de verschillende financiële regelingen voor het onderhoud van een monument. Doel van de folder is om eigenaren te informeren over hun rechten en plichten. De brochure wordt binnenkort verstuurd aan eigenaren van een monument in Voorschoten.

Inburgeringsvoorzieningen in Voorschoten

Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering ingevoerd en is de inkoop van inburgeringstrajecten veranderd. Niet langer is het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland hiervoor verantwoordelijk maar de gemeenten, zo ook Voorschoten. Bij het onderhands inkopen wordt gestreefd naar een leverancier die binnen de gemeente Voorschoten trajecten kan leveren. Op deze wijze streeft men naar een hoger slagingspercentage van inburgeringsplichtigen voor het inburgeringsexamen. Door het halen van het inburgeringsexamen kunnen zij actiever participeren in de samenleving.
Aan twee scholingsinstituten is gevraagd om inburgeringstrajecten te verzorgen. Zowel opleidingsinstituut Intop Scholing & Werk als Regionaal Opleidingscentrum Leiden is benaderd. De locaties waar de opleidingen plaatsvinden worden later bepaald. De kosten worden betaald uit het voorschot Rijksbijdrage Wet Inburgering (WI).


- einde bericht -