Vrije Universiteit Amsterdam

Je vergeet dat je in een ziekenhuis bent
Uniek medewerkersrestaurant voor VU medisch centrum

Loungen bij de open haard, dineren bij het aquarium of lunchen tussen de Delfts blauwe tegeltjes. Het nieuwe medewerkersrestaurant van VUmc kent vele sferen en is daarmee uniek in zijn soort. Het restaurant is niet alleen een ontmoetingsplek waar medewerkers ontspannen kunnen pauzeren, er kunnen gasten worden ontvangen en vergaderingen belegd. Een multifunctionele ruimte dus, met een ambitieus en vooruitstrevend ontwerp dankzij de samenwerking tussen VUmc, Hospitality Consultants en D/DOCK Design Development. Bij alle drie partijen stonden de wensen van de restaurantbezoekers en -medewerkers centraal. Het restaurant straalt waardering uit voor de medewerkers.

Edward van der Poll, project architect bij D/DOCK: "Onze visie op voorzieningen als bedrijfsrestaurants is dat ze optimaal benut moeten worden. Deze dure vierkante meters staan vaak leeg buiten de lunch van twaalf tot twee. Concrete oplossingen zijn het verlengen van de lunchtijden, aanbieden van ontbijt en avondeten en een deel als vergaderplekken te gebruiken. Het is bewezen dat de beste communicatie plaats vindt in informele settings doordat mensen zich er wat vrijer voelen. Daarnaast is de uitvoering van een bedrijfsrestaurant een signaal van waardering van bestuurders naar medewerkers.

John Dommerholt, managing consultant bij Hospitality Consultants: In de conceptuitwerking hebben we ook aandacht besteed aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van VUmc. Dat is terug te zien in onder andere het assortiment en de toegepaste materialen. Naast al deze inhoudelijke wensen lag er ook de praktische eis van een zorgvuldige afweging van investeringen.

Het restaurant opent eind maart haar deuren. Dagelijks maken 2000 medewerkers, van de in totaal 6500 medewerkers, van dit restaurant gebruik. Het oude medewerkersrestaurant van VUmc stamt uit de jaren zeventig en voldeed niet meer aan de huidige wensen. In totaal duurde de verbouwing ruim zes maanden.