Gemeente Enschede

Burgemeester Den Oudsten benoemd tot voorzitter Halt Nederland

Burgemeester Den Oudsten van Enschede is benoemd tot bestuursvoorzitter van Halt Nederland. Halt richt zich op preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit.

De Halt-organisatie bestaat uit 18 regionale Halt-bureaus en het landelijke bureau Halt Nederland. Halt Nederland behartigt de belangen van de Halt-bureaus en vertegenwoordigt deze in diverse politieke, juridische en maatschappelijke overlegstructuren. Halt Nederland overlegt met onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en de politie.

Halt-afdoening en Stop-reactie
Jongeren van 12 tot 18 jaar, die door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, (winkel)diefstal of overlast met vuurwerk kunnen de keus krijgen: naar Justitie of naar Halt. Via een Halt-procedure kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie. Ruim 40% van alle jongeren tot 18 jaar die de politie aanhoudt voor het plegen van een strafbaar feit gaat naar Halt voor het uitvoeren van een Halt-afdoening of Stop-reactie. Het doel is te voorkomen dat deze jongeren een criminele carrière ontwikkelen. De Halt-bureaus voeren de Halt-afdoening en Stop-reactie uit onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. Halt-bureaus werken hierbij nauw samen met politie, Justitie en jeugdhulpverlening.

De Halt-afdoening
In de Halt-afdoening zal de jongere zoveel mogelijk herstellen wat is fout gegaan: hij gaat 2 tot 20 uur werken of meedoen aan een speciale leeractiviteit. Ook excuses aanbieden aan de benadeelde kan deel uitmaken van de Halt-afdoening. De Halt-afdoening heeft een hoog slagingspercentage: ruim 90% van de jongeren sluit de Halt-afdoening positief af.

De Stop-reactie
De Stop-reactie is een aanbod aan ouders van kinderen tot 12 jaar, die zich schuldig hebben gemaakt aan een licht strafbaar feit. Het aanbod bestaat veelal uit een gesprek met ouders en kind, een leeropdracht en het aanbieden van excuses aan de benadeelde. De Stop-reactie helpt ouders om op een heldere en zinvolle manier te reageren op wat er is gebeurd. Het kind leert wat het verkeerd heeft gedaan, hoe je in dergelijke situaties ook andere keuzes kan maken en krijgt de kans zijn fout te herstellen.

29 maart 2007