Datum: 29 maart 2007

Politie pakt overlast in Rijnsburg aan

Rijnsburg - De politie houdt in de nachtelijke weekenduren de stappende jeugd in Rijnsburg extra in de gaten. De afgelopen weekenden constateerde de politie een toenemende overlast waarbij er ook vernielingen aan private en publieke eigendommen waren. Op zondag 11 maart kreeg de politie daarvan zeven aangiften binnen. De politie surveilleert, spreekt jongeren op hun gedrag aan en verbaliseert zo nodig. In het weekend van 24 op 25 maar zijn er vijf bekeuringen uitgeschreven. De politie kreeg één aangifte van vernieling binnen. De aanpak van de politie lijkt dan ook te werken. De politie vraagt burgers bij overlast direct 112 te bellen.

De politie besloot tot deze maatregel na klachten uit de bevolking over voor overlast zorgende jongeren. Vooral in de weekenden zou de jeugd na het stappen in Noordwijk bij thuiskomst in Rijnsburg zich nog enige tijd rumoerig ophouden en vernielingen plegen.

Vooral in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 maart was dit het geval. Op het Noordeinde werden posters uit lijsten van een bushokje gehaald, op de weg gegooid en werden planten uit een gemeentelijke plantenbak getrokken. Op de Vliet Noordzijde werd een ruit van een dienstencentrum ingegooid en een reclame lichtbak van een drogisterij getrokken. Bij een drogisterij aan de Anjelierenstraat gebeurde ditzelfde evenals bij een daar gevestigde modezaak. Verder sneuvelden er aan de Korte Vaart ruiten van een schoolgebouw en een gymzaal en werden er vermoedelijk uit een container gehaalde vuilniszakken op de weg gegooid. Verder werd door burgers gesproken over een onrustige nacht met veel schreeuwende jeugd en andere geluiden.

De politie heeft in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart van 23.30 tot 04.45 uur toezicht gehouden met minimaal vier agenten die zowel te voet, met de 'bike' als met de auto surveilleerden. In totaal sprak de politie die nacht tegen de veertig jongeren in de leeftijd van 15 tot 29 jaar en waarvan het merendeel in Rijnsburg woont. Vijf jongeren kregen een bekeuring voor ondermeer het wildplassen tegen auto's, het rijden op een bromfiets zonder in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat, het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Deze kreeg een meisje die met een jongen in een lift van de Abdijflat zat en waarvan door een verontruste bewoner melding was gemaakt. Wel werd er die nacht nog een vernieling gepleegd. Van een aan de Klaproos geparkeerde auto werden de buitenspiegels vernield.

De politie zal de komende weekeinden het toezicht handhaven. De politie doet verder een beroep op de bevolking van Rijnsburg om bij overlast of geluiden van bijvoorbeeld brekend glas direct 112 te bellen. De politie merkt dat de meldingsbereidheid niet direct hoog is en dat ze daardoor vaak achter de feiten aanloopt. Ook adviseert de politie om altijd aangfite te blijven doen, desnoods anoniem via MeldMisdaadAnoniem 0800-7000.

------------------------------------------------- einde bericht ---------------------------------------------------

Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326
---

---- --