Gemeente Zaanstad

29-03-2007

Voorontwerp bestemmingsplan Vincent van Goghweg Het college van B&W heeft ingestemd met het voorontwerp voor het bestemmingsplan Vincent van Goghweg. In dit bestemmingsplan wordt de huidige situatie inclusief de verleende vergunningen vastgelegd. Een actueel bestemmingsplan vergroot de rechtzekerheid van de inwoners van het gebied.

De totstandkoming van een bestemmingsplan verloopt via een aantal fasen. Door het nemen van dit besluit is de voorontwerp-fase afgerond en is de ontwerpfase gestart. De inspectie, de provincie, de kamer van koophandel en vergelijkbare instanties krijgen het ontwerp toegestuurd met het verzoek hier een reactie op te geven. Deze reacties worden in het plan verwerkt. Nadat B&W hebben ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan start de vaststellingsfase. In deze fase kunnen burgers en bedrijven hun zienswijze inbrengen. Daarna wordt het plan vastgesteld door de raad en ter goedkeuring voorgelegd aan gedeputeerde staten.

Meerjaren Investerings Programma vastgesteld
Het college van B&W heeft het Meerjaren Investerings Programma (MIP) openbare ruimte vastgesteld. In het MIP staan de projecten die in 2007 en 2008 worden uitgevoerd in de openbare ruimte. Hierbij gaat het om investeringen in de openbare ruimte, zoals het vernieuwen of aanleggen van speelplaatsen, herbestrating, vervanging riolering, of het plaatsen van kunstwerken. De wijkwethouders hebben de inhoud van het MIP besproken met het wijkoverleg.

Milieuprogramma 2007 vastgesteld
Het college heeft het jaarlijkse milieuprogramma vastgesteld. In het milieuprogramma 2007 staan concrete acties van het college om de milieu- en leefbaarheid van Zaanstad in stand te houden of te verbeteren. Zo wordt in 2007 een beroep op de Zaankanters gedaan om afval beter te scheiden, wordt de sanering van de gasfabrieksterreinen in Krommenie en Wormerveer afgerond, worden er acties uitgevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en kunnen inwoners dit jaar via internet zien hoe groot de geluidbelasting van bijvoorbeeld wegverkeer in hun straat is.

Zaanpeiling 2006
Het college heeft kennis genomen van de rapportage van de Zaanpeiling 2006. De Zaanpeiling vindt jaarlijks plaats onder een steekproef van de Zaanse bevolking van 18 jaar en ouder. De Zaanpeiling 2006 die in mei 2006 gehouden werd, kan in het licht van een nieuwe Collegeperiode gezien worden als een nulmeting. De Zaanpeiling 2007, die momenteel gehouden wordt, is een van de instrumenten die zichtbaar moet maken of het beleid van het huidige College de gewenste maatschappelijke effecten heeft opgeleverd. De uitslagen van de Zaanpeiling 2006 zijn te vinden op www.zaanstad.nl

Erotisch entertainment in reguliere horeca
Het college van B&W heeft besloten dat horecaondernemers die incidenteel erotisch entertainment aanbieden een evenementenvergunning moeten aanvragen. In het verleden werden dit soort evenementen vergund op grond van de APV. Erotisch getinte feesten maken onderdeel uit van de huidige cultuur. Ook in Zaanstad worden af en toe themafeesten in discotheken gehouden. De mate waarin erotiek en seks een rol speelt verschilt nogal; van shows met uitdagend geklede dansers tot feesten waarbij openbaar seksuele handelingen worden verricht. Gezien de locatie van die bedrijven (perifeer gelegen) en de bedrijfsvoering (voorverkoop, deurbeleid, strikte huisregels) levert de programmering weinig problemen op. Voor deze incidentele feesten is het voorschrijven van een vergunning voor een seksinrichting disproportioneel. Zo'n gebeurtenis moet worden beschouwd als een evenement. Dit is een lichtere vorm van regulering. Horecaondernemers moeten zich uiteraard aan allerlei vergunningsvoorschriften houden. Bijvoorbeeld: een maximum aantal te verstrekken vergunningen per horecabedrijf (voorkomen oneerlijke concurrentie met de seksbranche), voorkomen onverhoedse confrontatie (bescherming jeugdigen) en uitsluiting van uitgaanscentra.

Braderiëen weer ouderwets gezellig
Het college van B&W heeft besloten dat braderieën alleen georganiseerd mogen worden door winkeliers van een straat of een wijk of een winkelierorganisatie van een straat of wijk. Dit om te voorkomen dat er braderieachtige markten worden gehouden door niet-lokaal gebonden winkeliers en veel braderieën op elkaar gaan lijken.

Als de organisatoren het willen, kunnen zij -binnen de daarvoor vastgestelde regels- aan externe commerciële handelaren een standplaats toewijzen. Een standplaats toewijzen aan kinderen of particulieren om bijvoorbeeld spullen van zolder of zelfgemaakte artikelen te verkopen, mag ook.

Armoedemonitor en onderzoek naar stadpas
De gemeente start in Zaanstad een armoedemonitor. Op deze manier hoopt de gemeente informatie te krijgen die nodig is om een adequaat armoedebeleid te blijven voeren. Daarnaast wordt de mogelijkheid van invoering van een stadspas onderzocht. Dit onderzoek brengt de potentiële doelgroepen, de behoefte, de wenselijkheid en de haalbaarheid van een stadspas in kaart. Onderzoeksbureau KWIZ gaat de onderzoeken uitvoeren. Naar verwachting zijn de uitkomsten na de zomer bekend.

Opbrengst beeldende kunstveiling voor hospice in Zaanstad Gemeente Zaanstad stelt een dertigtal beeldende kunstwerken uit haar collectie ter beschikking voor een veiling. De opbrengst van de werken is voor de inrichting van een hospice, een zogenaamd `bijna-thuis huis' voor mensen die spoedig zullen sterven. De beleidsafdeling cultuur en de directeur van het Kunstcentrum Zaanstad selecteerden samen de kunstwerken.

Stichting Hospice Zaanstad is initiatiefnemer van het hospice in Zaanstad. Evean levert de zorg en er komen 55 vrijwilligers te werken. De gezamenlijke rotaryclubs zorgen voor de financiering van het hospice. Doel van de veiling is om een zo groot mogelijke opbrengst te genereren voor het hospice.

Gemeente Zaanstad juicht gezamenlijke initiatieven als deze toe, omdat het bijdraagt aan de sociale cohesie in Zaanstad.

Het College besloot verder:

* De heer A. Oszoylemez van de Turkse Ouderenvereniging Huzur te benoemen tot lid van de Seniorenraad Zaanstad voor de periode van januari 2007 - mei 2010. De heer Ozsoylemez was tot nu toe adviseur van de Seniorenraad en kan benoemd worden als lid omdat er nu twee zetels beschikbaar zijn voor vertegenwoordigers van allochtone organisaties.

* Het verslag van de vergadering van de monumentencommissie van 1 februari 2007 voor kennisgeving aan te nemen.
* Akkoord te gaan met het aanstellen van de heer Hans Zwarts als nieuwe commissaris van de RON (Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied NV) namens Velzen, Beverwijk en Zaanstad.