Rechtbank Leeuwarden


Rechters verwijzen door naar mediators

De rechtbank Leeuwarden en het gerechtshof Leeuwarden gaan met ingang van 1 april 2007 procespartijen wijzen op de mogelijkheid van mediation. Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflicten via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. Bij die oplossing staan de belangen van de partijen centraal, ook de niet-juridische.

Wanneer kan mediation succesvol zijn?
Doorverwijzing naar mediation is mogelijk in civiele, familie-, bestuurs- en belastingzaken.
Mediation kan ook tijdens een juridische procedure een goede keus zijn, als partijen verwachten dat de juridische beslissing geen oplossing biedt voor het werkelijke conflict. In een landelijk project 'mediation naast rechtspraak' is onderzocht wanneer mediation tijdens een procedure succesvol is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de partijen zoeken naar een snelle maatwerkoplossing waarop zijzelf invloed willen uitoefenen. Of als het behoud van de relatie belangrijk is, of minimaal een goede afronding van de relatie. Niet in alle gevallen biedt mediation uitkomst. De rechtspraak wil daarom aan de procespartijen de keus bieden tussen schikken of beslissen door de rechter of bemiddelen door een mediator om zo in alle gevallen effectieve conflictoplossing op maat te bieden.

Stopzetting procedure
Tijdens de mediation wordt de procedure stopgezet. Mocht de mediation niet of slechts gedeeltelijk slagen, dan kan de procedure bij de rechter onmiddellijk worden hervat.

Kosten mediation
De eerste tweeënhalf uur bij de mediator zijn voor partijen kosteloos. De kosten van eventuele vervolggesprekken worden door beide partijen gedeeld. Partijen die al een toegevoegd advocaat hebben, hoeven bij mediation niet opnieuw een eigen bijdrage te betalen. Partijen die nog geen advocaat hebben en volgens de Wet op de rechtsbijstand in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand door een advocaat, kunnen in aanmerking komen voor een mediationtoevoeging.

Ervaringen met mediation
De afgelopen jaren is in veel gerechten ervaring opgedaan met doorverwijzing van procederende partijen naar mediation. Uit een evaluatierapport van het WODC blijkt dat in 61% van de gevallen partijen tot een algehele oplossing van het conflict komen. Ook zijn partijen na afloop van de mediation meer dan gemiddeld tevreden over de duur, het verloop en de uitkomst van de mediation. Vooral over de kwaliteit van de mediators zijn partijen en advocaten goed te spreken, ook als de mediation niet tot overeenstemming leidt. Vrijwel alle partijen en hun advocaten geven na een geslaagde mediation aan dat zij in een voorkomend geval weer voor mediation zouden kiezen.

Mediationfunctionarissen
Rechtbank en hof hebben een of meerdere mediationfunctionarissen aangewezen. Als partijen kiezen voor mediation helpt een van deze functionarissen bij het kiezen van de mediator en het maken van de eerste afspraak met de mediator.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie.

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 29 maart 2007 Naar boven