VVD


vvd
International
29-3-2007

NIMD presenteert boek: grotere rol EU in democratie promotie

"Democratie is één van de Europese kernwaarden" zei Minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen, op 26 maart bij de presentatie van een boek over dit onderwerp door het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), waar de VVD deel van uitmaakt. Het boek pleit voor een grotere rol van Europa in de ondersteuning van democratie wereldwijd.

NIMD presenteert boek over grotere Europese rol in democratie promotie

"Democratie is één van de Europese kernwaarden" zei Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, op 26 maart bij de presentatie van een boek over dit onderwerp door het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), waar de VVD deel van uitmaakt. Het boek pleit voor een grotere rol van Europa in de ondersteuning van democratie wereldwijd. Europese beleidsmakers en academici onderzoeken de bestaande vormen van Europese democratieondersteuning en mogelijkheden tot versterking.

Het NIMD richt zich op ondersteuning van democratiseringsprocessen en wordt bestuurd en ondersteunt door afgevaardigden van de Nederlandse politieke partijen. Namens de VVD neemt Uri Rosenthal zitting in het bestuur van NIMD. De VVD heeft samen met de andere Nederlandse politieke partijen hun kennis gebundeld om in 18 ontwikkelingslanden politieke partijen in jonge democratieën te versterken.

Het NIMD werkt samen met ruim 150 politieke partijen in Afrika, Latijns Amerika en Azie. Deze landen kenden een autoritaire traditie maar hebben de overstap gemaakt naar een democratisch stelsel met verkiezingen. Sinds 1980 werden wereldwijd 33 militaire regimes vervangen door een burgerlijk bestuur. Om te voorkomen dat deze landen terugglijden in totalitarisme, is kennis en ervaring nodig van het werken in een meerpartijensysteem. Hiertoe hebben de Nederlandse politieke partijen NIMD opgericht.

In het nieuwe boek bespreken Europese academici en NGO-vertegenwoordigers aspecten van de specifiek Europese bijdragen aan deze uitdaging. Hun essays concentreren zich op de Europese democratische waarden en het Europese profiel in democratieondersteuning. De aanpak van zowel de EU- instituties als die van Europa's maatschappelijk middenveld wordt uitgebreid besproken.Het boek bevat artikelen van Jean Bossuyt, Peter Burnell, André Gerrits, Hadewych Hazelzet, Marika Lerch, Roel von Meijenfeldt, Stefania Panebianco, Karen Smith, Hans-Joachim Spanger, Jos van Wersch, Jonas Wolff, Richard Youngs en Jeroen de Zeeuw.

Democracy: Europe's Core Value? On the European profile in world-wide democracy assistance
Marieke van Doorn, Roel von Meijenfeldt (Eds.)| ISBN 978-90-5972-134-0
258 pagina's, hardcover Prijs: EUR39,--
Bestellen kan ook via www.eburon.nl