Algemene Rekenkamer

29 03 2007

Verslag 2006, Terugblik 2007 en Peer review

Ministeries volgen de meeste aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer op

'Ministeries zetten naar aanleiding van onze rapporten stappen voorwaarts in het verbeteren van hun functioneren en presteren', zo staat te lezen in het Verslag 2006 van de Algemene Rekenkamer. Deze opmerking heeft betrekking op de Terugblik 2007, die eveneens vandaag is uitgebracht. Hierin blikt de Algemene Rekenkamer terug op elf eerder uitgebrachte rapporten. Hiermee onderzoekt ze ook haar eigen effectiviteit.

Uit het onderzoek naar wat ministeries hebben gedaan met aanbevelingen in elf rapporten blijkt dat ongeveer 87% van onze aanbevelingen geheel of gedeeltelijk wordt opgevolgd. Dit percentage is hoger dan vorig jaar (80% opgevolgd).

De Terugblik 2007 heeft betrekking op de volgende elf onderzoeken: Sociale werkvoorziening; Groene stroom; Geluidsisolatie Schiphol fase 2, Fraudebestrijding: stand van zaken 2004, Toezicht op Luchtverkeersleiding Nederland, Voortgang bodemsanering, Functioneren Kustwacht Nederland, Aanpak lokaal veiligheidsbeleid, Premie-inning werknemersverzekeringen, Beveiliging van Nederlandse ambassades in het buitenland en Gebruik van grenscontroles bij terrorismebestrijding.

In het voorwoord van het Verslag 2006 wijst president Saskia J. Stuiveling erop dat de overheid uitvoerbaar beleid moet ontwerpen: "Stem de voor de uitvoering benodigde tijd, geld en menskracht af op de beleidsambities, dan wel stem de beleidsambities af op de tijd, het geld en de menskracht die beschikbaar wordt gesteld."

Naast het Verslag 2006 en de Terugblik 2007 verschijnt ook op 29 maart 2007 het rapport Peer review Algemene Rekenkamer. Dit is een collegiale toetsing die is uitgevoerd door een team van buitenlandse rekenkamers.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 29 maart 2007