*

Politie registreert alcohol- en drugsgebruik bij geweld

Nieuwsbericht | 29-03-2007

De politie houdt als proef bij of alcohol en drugs in het spel zijn bij geweldsdelicten.

De korpsen in Schouwen-Duiveland, Renkum-Wageningen en de regio IJsselland starten hier volgende week mee. Het gaat om drie pilots die moeten uitwijzen of en op welke wijze alcohol- en drugsgebruik van invloed is op het delictgedrag. Ook wordt gekeken welke maatregelen daarbij passen.

Blijkt uit de proef dat de registratie werkt, wordt het misschien een wet. Nu kunnen verdachten vrijwillig meewerken aan een alcohol- en drugstest. Alle vormen van geweld worden geregistreerd. Die in het publieke, semi-publieke en privé-domein worden gepleegd, tegen personen én goederen (vandalisme).

De registratie van alcohol- en drugsgebruik bij geweld is belangrijk om te bepalen hoe geweld kan worden voorkomen, en welke straf de daders het best kunnen krijgen. Bij minderjarigen gaat het om strafrechtelijke interventies die op het middelengebruik ingrijpen, zoals een verplichte cursus. Bij meerderjarigen gaat het daarnaast ook om het opleggen van bijzondere voorwaarden in het kader van een voorwaardelijke veroordeling of schorsing van voorlopige hechtenis. Het ministerie van Justitie wil de resultaten van de proef eind 2007 gebruiken bij het verbeteren van de justitiële interventies die zijn gericht op gebruik van alcohol en drugs.