VVD


29-3-2007

EU 'wake up call' voor betaald voetbal

De toekomst van professioneel voetbal in Europa staat onder druk. In 1995 zette het Bosman-arrest de voetbalwereld op z'n kop en hetzelfde dreigt te gebeuren in een zaak aangespannen voor de Belgische voetbalclub Charleroi. Dit komt doordat regels van de UEFA en FIFA haaks staan op de Europese verdragen.

VVD-europarlementariƫr Toine Manders heeft daarom het initiatief genomen tot een rapport over de toekomst van professioneel voetbal in Europa, waarover het Europees Parlement vandaag heeft gestemd.

Het Europees Parlement roept alle betrokken partijen op om met oplossingen te komen en het betaald voetbal in Europa te vrijwaren van een tweede Bosman-arrest.

Manders: "Uiteraard is het niet aan politici om de spelregels van voetbal te bepalen. Maar Europees professioneels voetbal is meer dan een sociaal-cultureel fenomeen. De economische activiteiten van de Europese topclubs, met een jaarlijks budget van ruim 200 miljoen euro, moeten in overeenstemming zijn met de Europese verdragen."

"Met dit rapport geeft het Parlement de voetbalwereld een duidelijk signaal: UEFA en FIFA staan niet boven de wet. Hun regels moeten in overeenstemming zijn met de Europese afspraken".