Luchtmacht neemt vernieuwd Patriot luchtverdedigingssysteem in gebruik

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag 30 maart het gemoderniseerde Patriot luchtverdedigingssysteem in gebruik. De Defensie Materieel Organisatie draagt het systeem met een korte ceremonie over aan de Groep Geleide Wapens op Luchtmachtbasis De Peel. Hierbij zijn hoogwaardigheidsbekleders en genodigden aanwezig.

Het Patriot luchtverdedigingssysteem is in twee fasen gemoderniseerd. In de eerste fase zijn de radar en de systeemsoftware verbeterd. De tweede fase betrof de aanschaf van Patriot Advanced Capability Phase-III (PAC-3) raketten met een aantal lanceerinrichtingen en een aanpassing van de vuurleidingcentrales. Beide fasen zijn nu afgerond.

Doel van de Patriot luchtverdedigingssystemen, die in gebruik zijn bij de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht, is de verdediging tegen tactisch ballistische raketten, kruisvluchtwapens en andere luchtdoelen. Het systeem kan na de modernisering een groter gebied verdedigen en doelen op grotere hoogte onderscheppen. Bovendien is de vuurkracht door invoering van PAC-3 toegenomen. Het Patriot wapensysteem is nu nog beter in staat de verdedigingstaak uit te voeren.

Tijdens de Golfoorlog in 1991 is de Patriot ingezet in Turkije en Israël voor bescherming tegen Irakese vliegtuig- en raketdreiging. Tijdens de Golfoorlog van 2003 beschermden Patrioteenheden Turkse steden tegen eventuele aanvallen vanuit Irak.

Noot voor redacties (