Gemeente Winterswijk


Jaarrekening 2006: gemeente houdt 1 miljoen over

30 maart 2007

Winterswijk - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2006 besproken. In deze stukken wordt verantwoording afgelegd over de doelstellingen en de daaraan gekoppelde inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2005. De totale inkomsten in 2006 bedragen bijna ¤ 52 miljoen. De totale uitgaven bedragen ongeveer ¤ 51 miljoen. Dit betekent een overschot van ¤ 1 miljoen. Dit overschot is onder andere veroorzaakt door een aantal incidentele meevallers. Het college concludeert dat in 2006 veel doelstellingen zijn gerealiseerd en dat de financiële huishouding goed op orde is.

Een herstructering in de financiering van waterbedrijf Vitens leverde de gemeente een eenmalige winst op van ¤ 2 miljoen. Ook extra dividenduitkeringen van NUON leverde nog eens ¤ 700.000, op. Daar tegenover stond dat gemeenten fiks zijn gekort omdat zij als geheel teveel BTW van het Rijk hebben teruggevraagd. Dit leverde een nadeel op voor Winterswijk van ¤ 1,9 mln. Zo zijn er nog veel meer, maar kleinere, mee- en tegenvallers. Structureel gezien ontwikkelt het resultaat zich als voorzien. Dat resultaat bedraagt ¤ 140.000 positief. In verband met een migratie in het administratieve systeem bij Vitens is het rioolrecht over de periode 2005-2006 iets te hoog berekend. Voorgesteld wordt dit middels een verlaging van het tarief 2007 (¤ 0,01) aan de burgers terug te geven.

Accountantsverklaring
Net zoals in de afgelopen jaren is de jaarrekening getoetst door de accountant en zowel qua getrouwheid als qua rechtmatigheid akkoord bevonden. Het akkoord op de rechtmatigheid geeft aan dat alle inkomsten en uitgaven volgens de juiste procedures tot stand zijn gekomen.

Ter inzage
De stukken worden behandeld in een aparte commissievergadering op 19 april aanstaande. Deze vergadering is openbaar. De jaarrekening ligt vanaf 3 april tot en met 24 april aanstaande voor een ieder ter inzage bij loket Publiekszaken, Beatrixpark 18. De openingstijden zijn van 09.00 tot 13.00 uur en na telefonische afspraak (0543 - 54 55 55). Tegen betaling van de kosten (¤ 15,35 ) is een exemplaar van de rekening verkrijgbaar.Tevens ligt het jaarverslag ter inzage bij de Openbare Bibliotheek, Spoorstraat 14. De jaarrekening is ook te vinden op onze website: bestuur en politiek>raad>financiële rapportages.