Gemeente Winterswijk


Speerpunten veiligheidsplan op het gebied van wonen, werken, uitgaan en verkeer

30 maart 2007

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor in te stemmen met het Integraal veiligheidsplan voor de periode van 2007 tot 2010. Dit plan is opgesteld op basis van de in 2006 gehouden veiligheidsscan. De belangrijkste conclusie uit de in juni 2006 gehouden veiligheidsscan is dat Winterswijkers zich in 2006 veiliger voelden dan in 2000. Het college van burgemeester en wethouders heeft drie speerpunten aangewezen die meegenomen zijn in het integraal veiligheidsplan 2007-2010. Deze speerpunten zijn: veiligheid en overlastsituaties in het centrum, zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie en overlast in de horeca en drugsoverlast.

In 2006 liep het Integraal Veiligheidsplan 2004-2006 ten einde. In het Integraal Veiligheidsplan zijn alle activiteiten beschreven om de veiligheid in Winterswijk op peil te houden. Voor de jaren 2007-2010 is een nieuw Integraal Veiligheidsplan opgesteld. De verschillende afdelingen van de gemeente werken daarbij nauw samen met de politie en De Woonplaats.

Veiligheidsscan
Om te bepalen welke onderwerpen aandacht nodig hebben is in 2006 een enquête gestuurd naar bijna 4000 inwoners van de gemeente. De belangrijkste onderwerpen die daaruit voortkwamen zijn verdeeld onder de onderwerpen wonen, werken, uitgaan en verkeer. Verder is gebruik gemaakt van de criminaliteitscijfers van de politie over 2006 en zijn de medewerkers van De Woonplaats gevraagd naar hun ervaringen. Daarnaast staan in het plan een aantal wettelijke taken van de gemeente op het gebied van veiligheid zoals de zorg voor de brandweer en rampenbestrijding.

Proces
Ieder jaar wordt de gemeenteraad de stand van zaken gerapporteerd. Als blijkt dat een activiteit niet het gewenste effect heeft, kan het plan bijgesteld worden. Dan wordt bekeken welke actie daarvoor in plaats nodig is. In de loop van 2007 wordt door het college een toekomstvisie opgesteld. Zonodig wordt het Integraal Veiligheidsplan daarop aangepast.